Što trebamo znati o natriju?

Što trebamo znati o natriju?

Što trebamo znati o natriju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto je natrija važan?

Natrij je iznimno važan elektrolit prisutan u izvanstaničnoj tekućini. Jedna od najvažnijih prednosti natrija je kontrola oslobađanja i izlučivanja enzima i kontrakcija mišića. Jako je važan za regulaciju i održavanje adekvatne količine tekućine u ljudskom tijelu. Neke ostale prednosti natrija su poboljšana funkcija srca, živčanog sustava i apsorpcija glukoze.

Natrij je primaran ion i elektrolit u tijelu. Nedostatak natrija može prouzročiti ozbiljna oštećenja tjelesnih funkcija. To je element koji se javlja u više od 80 različitih oblika. Kao elektrolit, regulira razinu tjelesne tekućine i odašilje električne impulse u tijelu. Za razliku od drugih vitamina i minerala, toplina nema nikakvog utjecaja na natrij. Upravo zbog toga se može koristiti na različite načine jer se njegova svojstva neće promijeniti. Također je jako važan za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i pomaže u regulaciji kontrakcije mišića.

Iako je natrij neophodan i treba biti dio zdrave i uravnotežene prehrane, može uzrokovati rak želudca i povišenu razinu krvnog tlaka. Osobe koje imaju problema u radu s bubrezima ili edemima, trebaju ograničiti unos natrija kako bi smanjili rizik od nastanka niza komplikacija.

Ukratko, natrij je važna komponenta u ljudskoj prehrani jer sudjeluje u regulaciji staničnih aktivnosti i funkcioniranju živčanog sustava. Iako je potreba za uzimanjem suplemenata natrija poprilično rijetka, liječnik ih u određenim situacijama može preporučiti, primjerice kada se previše znojite. Natrij se izlučuje putem mokraće i znoja.

Preporučeni dnevnu unos natrija je 2400 miligrama. Ako ne unosite dovoljno natrija, može doći do manjka koji je potencijalno fatalan. Manjak natrija najštetnije djeluje na živčani sustav, a također može uzrokovati:

Iako je manjak natrija opasan, višak natrija također može naškoditi zdravlju. Višak natrija može uzrokovati visok krvni tlak, naticanje tkiva i edem. Ako se višak natrija ne liječi pravilno, može doći do kome.

Smanjenje unosa natrija može smanjiti nakupljanje masnog tkiva na perifernim dijelovima tijela. Višak natrija povećava rizik od nastanka infekcije pluća, a manjak može uzrokovati kroničnu slabost i apatiju.

Izvori natrija

Neki od najboljih izvora natrija su jabuke, sol, domaće juhe, kupus, žutanjci, banane i mahunarke. Čak i mrkva, prašak za pecivo, soda bikarbona, repa i lisnato povrće sadrže popriličan udio natrija. Topljeni sir, dimljena riba, meso, slane grickalice, kiseli krastavci i polugotovi umaci sadrže dovoljnu količinu natrija, ali ne bi smjeli biti dio svakodnevne prehrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije