Mlijeko smanjuje rizik od srčanih bolesti za petinu

Mlijeko smanjuje rizik od srčanih bolesti za petinu

Mlijeko smanjuje rizik od srčanih bolesti za petinu
  • Objavljeno: Petak, 24.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pijenje mlijeka može smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima i moždanim udarom za petinu, vjeruju znanstvenici.

Stručnjaci sa sveučilišta Reading i Cardiff tvrde da konzumacija mlijeka može značajno umanjiti rizik do smrti uzorkovane nekom od kroničnih bolesti.

Britanski su znanstvenici proučili rezultate 324 istraživanja koja su se bavila konzumacijom mlijeka. Došli su pritom do saznanja da mlijeko štiti od brojnih bolesti, između ostalog raka prostate i može smanjiti smrtnost za 15 do 20 posto.

Profesor Ian Givens sa Sveučilišta Reading kaže da mlijeko pruža puno više od čvršćih kostiju: 'Naše istraživanje omogućilo je da saznamo je li konzumacija mlijeka važna za opstanak ili nije. Mi smo na osnovu svega zaključili da jest. Kad su se uzeli u obzir broj smrtnih slučajeva uslijed bolesti krvožilnog sustava, moždanog udara i raka debelog crijeva, ispostavilo se da je mlijeko značajno smanjuje rizik od umiranja od tih bolesti. Nismo pronašli nijedan dokaz koji sugerira da bi mlijeko moglo biti štetno u smislu pomaganja razvoja određenih bolesti, s iznimkom raka prostate.'

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti