Otvoreno pismo: Agonija onkoloških bolesnika i liječnika na KBC-u Rijeka!

Otvoreno pismo: Agonija onkoloških bolesnika i liječnika na KBC-u Rijeka!

Otvoreno pismo: Agonija onkoloških bolesnika i liječnika na KBC-u Rijeka!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

MINISTARSTVO ZDRAVSTVO I SOCIJALNE SKRBI

Ksaver 200a

10000 Zagreb

 

N/r gdin Potpredsjednik Vlade i Ministar

Otvoreno pismo: Agonija onkoloških bolesnika i liječnika na KBC-u Rijeka!

Na Svjetski dan bolesnika, na tiskovnoj konferenciji smo ukazali na kršenje prava pacijenata u KBC-u Rijeka i istaknuli da su kršenja prava pacijenata izravno povezana s kvotama i limitima nedostojnih čovjeka. Također smo istaknuli da liječnici koji liječe te pacijente se nalaze u nezavidnoj i teškoj situaciji i ne mogu se u svakodnevnom poslu rukovoditi normama koje nalaže stanje pacijenta.

Potpredsjedniče Vlade i Ministre, obraćamo Vam se kako biste svojim utjecajem i pozicijom HITNO pomogli rješenje nevjerojatno loše situacije u kojoj se nalaze onkološki bolesnici i njihovi liječnici u KBC-u Rijeka.

Od kolovoza prošle godine, umjesto povećanja limita,  dogodilo se pod krinkom ''racionalizacije'' poslovanja smanjenje limita na manje od četvrtine potrebnog iznosa. Istovremeno broj onkoloških bolesnika raste, na njihovu sreću lijekovi postoje, ali Ravnatelj u skladu sa svojim stavom i odlukom ne dopušta liječenje prema od HZZO-a prihvaćenim standardima. O najboljim standardima liječenja ovdje i ne govorimo! Osim skupih citostatika, koji se plaćaju iz sredstava klinike, onemogućeno je i davanje suportne terapije koja olakšava liječenje i svakodnevicu oboljelih od karcinoma. U ovom trenutku u riječkoj su bolnici zbog listi čekanja kao posljedica nedostatnih bolničkih sredstava najugroženiji životi oboljelih od gastrointestinalnih karcinoma i raka pluća, a uskoro bi se u ovu skupinu mogle svrstati i žene s karcinomom dojke.

Naši liječnici čine čudo kako bi nam pomogli, ali bez financijskih sredstava to nije moguće.

Ravnatelj je sa svime upoznat, ali smatra da nema ništa spornoga u listama čekanja na terapiju. Zar je moguće da jedan liječnik, sveučilišni profesor pokaže tako nisku razinu suosjećajnosti i društvene odgovornosti i ne razumije da ONKOLOŠKI BOLESNICI NE MOGU ČEKATI LIJEČENJE? Na terapiju skupim lijekovima koji se plaćaju iz bolničkog paušala prema novoformiranoj listi na Klinici za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka u ovom trenutku čeka se dva mjeseca.

Savez onkoloških udruga daje punu podršku i pomoć onkološkim bolesnicima i njihovim liječnicima na KBC-u Rijeka da se izbore za neka od osnovnih ljudskih prava: pravo na zdravlje i pravo na liječenje. Nadamo se da  voditelji tri navedena onkološka odjela u KBC Rijeka neće popustiti i dati ostavku u ovom trenutku, jer ih njihovi bolesnici trebaju i jer uistinu ništa nisu krivi za ovu situaciju: oni su svoje bolesnike liječili prema najboljem znanju i vještinama, upozoravali su na lošu situaciju, ali njihov Ravnatelj ih jednostavno nije htio čuti.

Savez onkoloških udruga moli Ministra zdravstva da svojim utjecajem i pozicijom, HITNO riješi situaciju u KBC Rijeka na dobrobit bolesnika i savjesnih liječnika!  Molimo Vas da ne zatvarate oči pred problemom u KBC-u Rijeka! Ne dopustite da se svi propusti Ravnatelja i Uprave KBC-a Rijeka slome na leđima bolesnika i savjesnih liječnika. Molimo Vas budite brzi i učinkoviti, osigurajte riječkim liječnicima i bolesnicima jednake mogućnosti na liječenje kroz povećanje limita onkoloških odjela. Nažalost moramo moliti Vas, jer mi u trenutnog Ravnatelja nemamo povjerenja s obzirom na sve gore navedene činjenice.

Također Vas molimo da prije ponavljanja ovakvog slučaja u nekoj drugoj bolnici u Hrvatskoj upozorite Ravnatelje na osjetljivost i velike potrebe onkoloških bolesnika. Situacija KBC-a Rijeka se može ponoviti u bilo kojem drugom gradu i bolnici, gdje god postoji uprava neosjetljiva na ljudsku patnju, gdje god uprava tjera liječnika da u 21. stoljeću onkološkog bolesnika šalje kući bez terapije čekati smrt, iako danas metastatska bolest ne znači istovremeno i smrtnu presudu.

 

Zagreb, 15. veljače 2010. godine

 

Savez onkoloških udrugaOnkološke udruge Zajedno protiv raka!"

 

Koordinatorice Saveza onkoloških udruga "Zajedno protiv raka!»:

udruga Za novi dan, Katarina Katavić, 091/2319-063, 091/2319-064

udruga Jedra, Sandra Karabatić

 

Članice Saveza onkoloških udruga "Zajedno protiv raka!»:

«Za novi dan», «Jedra», «Sve za nju!»,  «Europacolon», «Krijesnica», «Sanus»

«Europa Donna»,  «Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba», 

«Hrvatska udruga leukemija i limfoma», «Hrvatska udruga prijatelja hospicija»

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti