Ovisnost o pušenju jača od snage volje

Ovisnost o pušenju jača od snage volje

Ovisnost o pušenju jača od snage volje
  • Objavljeno: Utorak, 22.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji žele prestati pušiti trebali bi potražiti liječničku pomoć, budući da ih tek nekolicina uspije ostaviti cigarete samo pomoću snage volje.

Istraživanje objavljeno ovih dana u Velikoj Britaniji pokazalo je da se 52% pušača koji su za Novu godinu odlučili prestati pušiti do sada već vratilo cigaretama.

Ispitivanje koje je naručila poznata farmaceutska kompanija pokazalo je da je 72% od 1.000 pušača pokušalo prestati pušiti samo uz pomoć snage vlastite volje.

No, ispitivanje je pokazalo da se samo 3% pušača koji se odluče na ovakav prestanak pušenja ne vrati cigaretama.

Nadalje, ispitivanje je pokazalo i da bi se samo 45% pušača odlučilo posjetiti nadležnog liječnika radi savjetovanja o prestanku pušenja, dok bi samo 34% tražilo pomoć od različitih organizacija koje pomažu u prestanku pušenja.

Relevantni podaci o tome koje metode za prestanak koriste pušači u Hrvatskoj ne postoje, no opcija za pomoć ne manjka niti kod nas. Jedna od najpoznatijih kampanja, Recite DA nepušenju provodi se u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, a pušačima pomaže na različite načine, od telefonskog savjetovanja do škole nepušenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti