Zdravstvene prednosti rotkvica

Zdravstvene prednosti rotkvica

Zdravstvene prednosti rotkvica
  • Objavljeno: Subota, 16.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što su iznimno ukusne, rotkvice su dobre za zdravlje i čak mogu pomoći u sprječavanju nekih zdravstvenih stanja. Ovo korjenasto povrće je prepuno hranjivih sastojaka. S obzirom na to da imaju tek 16 kalorija na 100 grama, rotkvice su idealne za sve koji paze na liniju.

U nastavku pročitajte 5 razloga zašto biste češće trebali jesti rotkvice.

1. Rotkvice za jačanje imuniteta

Samo pola šalice rotkvica sadrži oko 15% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Zbog visokog udjela vitamina C, redovita konzumacija rotkvica može spriječiti virusne infekcije.

2. Rotkvice za zdravlje kože

Zahvaljujući visokom udjelu vode, vitamina C, fosfora i cinka, rotkvice pomažu održati organizam hidratiziranim. Samim time će i vaša koža izgledati zdravije i svježije. Osim toga, vitamin C u rotkvicama pomaže spriječiti oštećenja stanica uzrokovanih starenjem, a ima i ključnu ulogu u proizvodnji kolagena.

3. Rotkvice za snižavanje krvnog tlaka

S obzirom na to da sadrže puno kalija, rotkvice mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Smatra se i da rotkvice pomažu u povećanju opskrbe krvi kisikom, kao i da pomažu spriječiti širenje oštećenja crvenih krvnih stanica.

4. Rotkvice za zdravlje probavnog sustava

U 100 g rotkvice sadrže 1.6 g dijetalnih vlakana. Zahvaljujući vlaknima rotkvice mogu pomoći u sprječavanju zatvora, regulirati šećer u krvi i smanjiti kolesterol. Jedno istraživanje je pokazalo da sok od rotkvice može pomoći u prevenciji čira na želucu jer štiti želučano tkivo i jača barijeru sluznice.

5. Rotkvice za zdravlje srca

Rotkvice su dobar izvor antocijanina. Ovi flavonoidi daju rotkvici crvenu boju i pomažu u održavanju zdravlja srca.

Tko treba izbjegavati rotkvice?

Iako su rotkvice zdrave i općenito sigurne za jesti, nemojte pretjerivati u konzumaciji ako imate problema sa štitnjačom. Prekomjerne količine rotkvica mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače.

Osim toga, rotkvice mogu povećati stvaranje žuči, stoga ih osobe sa žučnim kamencima ne bi trebale jesti bez odobrenja liječnika.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti