Pasivno pušenje aktivira složenu upalu u plućima

Pasivno pušenje aktivira složenu upalu u plućima

Pasivno pušenje aktivira složenu upalu u plućima
  • Objavljeno: Petak, 03.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkrića će pomoći razvoju novih tretmana za respiratorne bolesti kod ljudi, otkriva nam istraživanje na štakorima. Jer izgleda da pasivno pušenje aktivira složenu upalu u plućima.

Istraživači su izložili životinje pasivnom dimu pet puta tjedno na dva ili četiri mjeseca. Izloženost se odvijala na dva do tri sata u smjenama po dva puta dnevno, odvojeno na dva sata pauze.

„To je recimo simulacija kao što bi čovjek bio izložen u nekom kafiću," komentirao je Adelheid Kratzer, istraživač na Sveučilištu Colorada.

Dva mjeseca izloženosti pasivnom dimu je dovoljno da uzrokuje značajne promjene u plućima štakora, a te promjene se još više ističu nakon četiri mjeseca.

Istraživači su pronašli  više promjena, a među njima su:

  • Proširenje u alveolarnom prostoru pluća, što sugerira da se alveolarna struktura počela urušavati, slično kao što se događa na početku emfizema. Alveole su sićušne vrećice, gdje se događa razmjena kisika-ugljičnog dioksida koja se javlja tijekom disanja.
  • Povećan broj bijelih krvnih stanica koje zovemo makrofagi u alveolarnom prostoru, što ukazuje na odgovor imunološkog sustava.
  • Povišene razine citokina interleukina-18, koji je proizveden od strane makrofaga i povezan je s jakim upalnim odgovorima i uništavanjem tkiva.
  • Inhibiran rast i širenje endotelijalnih stanica sluznice unutar malih krvnih žila pluća. Smanjenje endotelijalnih stanica može smanjiti elastičnost stjenke krvnih žila i povećati njegovu propusnost, što može dovesti do kronične upale koja se može vidjeti kod bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti, kao što su emfizem i kronični bronhitis.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti