Pretilost kod djece može dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti

Pretilost kod djece može dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti

Pretilost kod djece može dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja su pretila već u dobi od devet godina, imaju veći rizik od razvoja bolesti srca.

A ako nisu smršavjeli do dobi od petnaest godina, tu već pokazuju veliki raspon rizičnih čimbenika povezanih s razvojem bolesti u kasnijem životu.

U tom trenutku oni imaju viši krvni tlak, veću razinu kolesterola i inzulina u krvi od normalne , a sve to podiže šanse za preranu smrt od srčanih bolesti.

Tam Fry iz „Nacionalnog foruma za pretilost" kaže kako je istraživanje pružilo još više dokaza da pretilost u djetinjstvu treba rješavati u mlađoj dobi.

Fry dodaje: „Neke stvari smo ostavili na miru predugo. Ako krenete na vrijeme možda ćete biti u mogućnosti ovaj problem presjeći već u korijenu."

„U biti bi trebali procjenjivati našu djecu na temelju rutine."

U istraživanju vođenom na Sveučilištu u Bristolu, pod vodstvom profesorice Debbie Lawlor, na više od 5.000 djece u dobi od devet do dvanaest godina, mjeren je indeks tjelesne mase (BMI) i drugi pokazatelji debljine.

Mjerenja su ponovno provedena u dobi od petnaest godina, kada im je izmjeren i krvni tlak i dodatno analizirana krv.

U mlađoj dobi gotovo četvrtina djece ima prekomjernu težinu ili je pretilo (18,5 posto, odnosno 4,5 posto). Oni koji su ostali na tom nivou težine u dobi od petnaest, imali su znatno viši krvni tlak te veću razinu kolesterola i inzulina nego mršavija djeca.

Međutim, oni koji su uspjeli smršaviti, smanjili su svoje faktore rizika, a još je jedna zanimljiva činjenica da su se djevojčice bolje oporavile od dječaka.

Autori su zaključili: „Veći adipozitet (gojaznost) počinje negativno utjecati na kardiovaskularne čimbenike rizika već u samom djetinjstvu / mladosti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti