Yoga za trudnice: Sretna beba, zdrava beba

Yoga za trudnice: Sretna beba, zdrava beba

Yoga za trudnice: Sretna beba, zdrava beba
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci za yogu nam govore kako prihvaćanje prepreka koje nas očekuju i redovito vježbanje sigurnih prenatalnih položaja sprječava hrpu problema povezanih s trudnoćom te pozitivno koristi i samoj bebi. No, istraživanja koja bi nam dokazala takve tvrdnje do sada nisu postojala.

Znanstvenici iz Dječje bolnice u Cincinnatiju udružili su snage s „Vivekananda Yoga Research Foundationu" u Bangaloreu u Indiji, te radi istraživanja pratili 335 žena, u dobi od 18 do 35 godina, koje su svaki dan tijekom drugog i trećeg tromjesečja, sat vremena ili hodale ili se bavile yogom. Istraživači su otkrili kako su žene koje su se bavile yogom imale upola manje šanse da će roditi prerano (14 naspram 29 posto), a imali su i nižu stopu carskog reza (23 naspram 33 posto) nego žene koje su bile u grupi šetačica. „Yoga mame" su također u prosjeku imale niži krvni tlak i bolji fetalni rast.

„Napredak koji smo vidjeli kod onih žena koje su se bavile vježbama istezanja, disanja i meditacije, moguć je zbog povećanja protoka krvi u posteljici, smanjenja hormona stresa koji se prenosi na fetus, smanjenja prijevremenog ispuštanja hormona koji bi mogao biti okidač prijevremenog poroda, ili možda i sva tri," izjavljuje koautor istraživanja Vivek Narendran, profesor pedijatrije iz Cincinnatija.

Žene zainteresirane za dodavanje yoge u svoju prenatalnu skrb moraju pažljivo odabrati siguran tečaj, objašnjava nam iskusna yoga instruktorica. Proučite njenih par savjeta:

Što trebate tražiti: Potražite tečajeve posebno dizajnirane za trudnoću. Sigurno stilovi uključuju Hatha, Iyengar, Ananda (sustav usmjeren na odgovarajuće usklađivanje i povećanje svijesti) i Kundalini yogu.

Izbjegavajte rizike: Izbjegavajte Ashtanga, Bikram (vruća yoga), te power yoga stilove i položaje koji stavljaju pritisak na trbuh ili uključuju skakanje, uvijanje, ili ležanje na leđima.

Morate znati što možete očekivati: Bilo koji tečaj koji odaberete mora biti nježan i uključivati stalne promjene u stajaćim ili sjedećim pozama, vježbe disanja te tehnike opuštanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti