Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sve vrste čokolade su dobre za srce!

Sve vrste čokolade su dobre za srce!

Sve vrste čokolade su dobre za srce!
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.06.2015.
  • Broj pregleda: 1.253
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povremeno uživanje u običnoj mliječnoj čokoladi i u tamnoj čokoladi, može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

"Osobe, koje svakodnevno jedu umjerenu količinu čokolade, imaju manji rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava", izjavio je voditelj istraživanja dr. Phyo Myint i dodao kako "čokolada, ako se konzumira u umjerenoj količini, nema nikakve štetne posljedice za zdravlje."

U istraživanju je sudjelovalo 25 000 osoba. Znanstvenici su u razdoblju od 12 godina proučavali njihove životne navike. Tijekom tog razdoblja je 14% sudionika oboljelo od srčanih bolesti, a jedan dio njih je doživjelo i srčani udar.

Rezultati analize su pokazali da osobe, koje jedu 100g čokolade dnevno, imaju za 14% manji rizik od nastanka srčanih bolesti i 23% manji rizik od nastanka srčanog udara. Rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima, srčanim ili moždanim udarom je bio za 45% manji.

Čokolada sadrži visok udio flavonoida - spojeva za koje je dokazano da imaju protuupalno djelovanje. No, čokolada sadrži i ostale sastojke koji su dobri za zdravlje, kao što su mlijeko i orašasti plodovi. Također, sadrži i određene vrste masnih kiselina koje mogu pospješiti zdravlje srca.

Kada su proučavali cjelokupne životne navike sudionika, znanstvenici su shvatili da su sudionici koji svakodnevno umjereno uživaju u čokoladi, češće fizički aktivni, imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Znanstvenici ističu da se ne smijemo osloniti isključivo na konzumaciju čokolade kada je u pitanju smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti. Čokolada treba biti dio uravnotežene i raznolike prehrane, a umjerenost u konzumaciji čokolade je ključna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti