Sve vrste čokolade su dobre za srce!
Povremeno uživanje u običnoj mliječnoj čokoladi i u tamnoj čokoladi, može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
"Osobe, koje svakodnevno jedu umjerenu količinu čokolade, imaju manji rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava", izjavio je voditelj istraživanja dr. Phyo Myint i dodao kako "čokolada, ako se konzumira u umjerenoj količini, nema nikakve štetne posljedice za zdravlje."
U istraživanju je sudjelovalo 25 000 osoba. Znanstvenici su u razdoblju od 12 godina proučavali njihove životne navike. Tijekom tog razdoblja je 14% sudionika oboljelo od srčanih bolesti, a jedan dio njih je doživjelo i srčani udar.
Rezultati analize su pokazali da osobe, koje jedu 100g čokolade dnevno, imaju za 14% manji rizik od nastanka srčanih bolesti i 23% manji rizik od nastanka srčanog udara. Rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima, srčanim ili moždanim udarom je bio za 45% manji.
Čokolada sadrži visok udio flavonoida - spojeva za koje je dokazano da imaju protuupalno djelovanje. No, čokolada sadrži i ostale sastojke koji su dobri za zdravlje, kao što su mlijeko i orašasti plodovi. Također, sadrži i određene vrste masnih kiselina koje mogu pospješiti zdravlje srca.
Kada su proučavali cjelokupne životne navike sudionika, znanstvenici su shvatili da su sudionici koji svakodnevno umjereno uživaju u čokoladi, češće fizički aktivni, imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i pretilosti.
Znanstvenici ističu da se ne smijemo osloniti isključivo na konzumaciju čokolade kada je u pitanju smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti. Čokolada treba biti dio uravnotežene i raznolike prehrane, a umjerenost u konzumaciji čokolade je ključna.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345