Provjera kostiju svakih 5 godina

Provjera kostiju svakih 5 godina

Provjera kostiju svakih 5 godina
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Intervali od 5 godina su pogodni za ponovna testiranja gustoće kostiju, objavljeno je na stranicama ReutersHealth.

Ponavljano testiranje gustoće kostiju u ljudi srednje i starije dobi se može odgoditi na intervale do 5 godina ako pojedinci nemaju rizične faktore za gubitak kostiju, prema rezultatima studije provedene u Kanadi.

Dr. David Goltzman i njegovi kolege na Royal Victoria Hospital u Montrealu su pregledali razine promjene u mineralnoj gustoći kostiju (Bone Mineral Density, BMD) kao funkciju povezanu s dobi između slučajno odabranih uzoraka žena i muškaraca u dobi od 25 do 85 godina.

Rezultati su upućivali da između dobi od 25 i 40 godina, masa kostiju je relativno stabilna u žena. BMD počinje padati između 40 i 44. godine, s najvećim padom u dobi između 50 i 54 godine, što dalje prati usporeniji pad.

Gubitak kosti počinje ranije u muškaraca, izvijestili su istraživači, s stabilnim stupnjem pada koji je prvi uočen u dobi između 25 i 39 godina. Drugi stadij ubrzavanja gubitka kosti u području kuka se događa u starijoj dobi, s početkom nakon 70. godine u žena i nakon 65. godine u muškaraca.

"Iako trenutne preporuke stoje da bi se mjerenje gustoće kostiju trebalo ponavljati svakih 2 do 3 godine, naši podaci ukazuju da bi kod ove učestalosti testiranja, prosječna osoba imala promjene ispod granice pogreške.", čak i tijekom perioda vršnog pada gustoće kostiju, izjavuili su Goltzman i njegovi kolege.

Zbog navedenog oni preporučuju da bi ponavljanje mjerenja gustoće kostiju "moglo biti sigurno u intervalima svakih do 5 godina" ako se ne prati učinkovitost terapije za izgradnju kostiju ili postoje dodatni faktori rizika za gubitak kostiju, kao što je uzimanje steroida.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti