Erektilna disfunkcija i dob

Erektilna disfunkcija i dob

Erektilna disfunkcija i dob
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Erektilna disfunkcija mogla bi se smatrati "normalnom" s višom dobi, objavljeno je na stranica Mojdoktor.

Erektilna disfunkcija mogla bi biti osobina normalnog starenja u muškaraca, dok se funkcija mokraćnog sustava i debelog crijeva ne pogoršava normalno s dobi, prema studiji provedenoj u Nizozemskoj.

"Očekivala se jača povezanost između funkcije mokraćnog sustava i dobi.", izjavila je dr. Ida J. Korfage s Erasmus University Medical Center U Rottedamu, Nizozemska.

Koristeći se podacima više od 3 800 sudinonika European randomized Study on Screening Prostate Cancer (Europska studija probira na rak prostate), dr. Korfage i njezini kolege procijenjivali su jesu li difunkcija mokraćnog sustava, debelog crijeva i seksualna disfunkcija i "povezane smetnje" dio "normalnog" procesa starenja.

To je opisano u medicinskom časopisu "Urology", a svi su muškarci bili bez raka, i podijeljeni u 5 skupina prema dobi: 58-61, 62-64, 65-67, 68-70 i 71 godina i stariji.

Prema mišljenju istraživača, postotak muškaraca s erektilnom disfunkcijom bio je znatno viši među onima više dobi, s više njih koji su rekli da su seksualno aktivni, ali imaju problema s erekcijom, ili su seksualno neaktivni zbog problema s erekcijom.

Dr. Korfage je dodala: "Htjela bih istaknuti da seksualna neaktivnost nije nužno isto što i erektilna disunkcija. Razlozi zbog kojih osoba seksualno nije aktivna mogu biti i da nisu zainteresirani (više) ili nemaju partnera. Nije svatko tko seksualno nije aktivan kandidat za uzimanje lijekova."

Inako je urinarna funkcija bila slabija i neugodnija u starijim skupinama, razlike među skupinama nisu bile velike. Problemi s debelim crijevom nisu bili uobičajeni, i nije bilo znatnijih razlika među skupinama, prema izvješću.

Tim je na kraju istaknuo da navedeni problemi u starijih muškaraca koji su liječeni zbog karcinoma prostate smetnje imaju vjerovatnije zbog lijekova nego zbog same dobi.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti