Bolesti štitnjače: Liječnica upozorava na ove simptome!

Bolesti štitnjače: Liječnica upozorava na ove simptome!

Bolesti štitnjače: Liječnica upozorava na ove simptome!
  • Objavljeno: Utorak, 17.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Rad štitnjače utječe na gotovo svaki sustav u tijelu, stoga ako je njezina funkcija poremećena mogu nastati ozbiljne posljedice u organizmu. Poremećaji štitnjače danas su najzastupljenije bolesti u endokrinologiji, nakon šećerne bolesti. Zbog toga smo o ovoj temi razgovarali s prim. Sunčicom Andrejom Rogan, dr. med., specijalisticom nuklearne medicine u Poliklinici Medikol, koja nam je objasnila zašto se problemi sa štitnjačom češće otkrivaju kod žena, kako izgleda terapija i na što osobe s poremećenom funkcijom štitnjače trebaju pripaziti.

Sunčica Andreja Rogan, štitnjača

Prim. Sunčica Andreja Rogan, dr. med., spec. nuklearne medicine

Otkrila nam je da postoje dvije vrste bolesti vezane uz štitnjaču – one koje su uzrokovane u samoj štitnjači, kao što su autonomne ili autoimune bolesti štitnjače, dok se u drugu vrstu svrstavaju bolesti koje utječu na funkciju štitnjače te uzrokuju ili provociraju poremećaj njene funkcije, kao što su virusne infekcije, kronične iscrpljujuće bolesti, onkološke bolesti ili primjena terapije.

Žene se češće žale na smetnje s gutanjem, disanjem i promjene kod kože, kose i noktiju

Iako se bolesti štitnjače javljaju kod oba spola, kao i kod djece, naša sugovornica ističe da su upravo žene najčešće pogođene tim problemima, bez obzira na to radi li se o pojačanoj ili smanjenoj funkciji štitnjače, ili se radi o učestalosti pojave čvorova u štitnjači. ''Svaka treća žena ima čvor u štitnjači, a svaka deseta žena pati od nekog poremećaja rada štitnjače. No, zahvaljujući sve učestalijim sistematskim pregledima sve češće i kod muškaraca nalazimo na odstupanja od normalne funkcije štitnjače prema nalazima analize krvi, kao i veću učestalost čvorova štitnjače'', objašnjava doktorica.

štitnjača simptomi

Zanimljivost koju nam je naša sugovornica otkrila je da su bolesti štitnjače češće dijagnosticirane kod žena, jer se upravo one češće žale na smetnje koje su vezane za gutanje, stezanje u vratu, smetnje disanja i općenito na probleme s težinom te promjene vezane uz kožu, kosu i nokte. ''Češće bolesti štitnjače vezane su i za veće promjene kod žena u hormonalnoj strukturi, naročito u doba puberteta, kao i za vrijeme trudnoća. A naposljetku i perimenopauza, kao i menopauza, nose brojne promjene koje se preklapaju i sa simptomima disfunkcije štitnjače, što opet sve dovodi do učestalije dijagnostike bolesti štitnjače te otkrivanja poremećaja funkcije i to u ranijem stadiju bolesti'', objašnjava doktorica.

''Nekada smo na ovim prostorima imali veću učestalost guše ili povećane štitnjače s velikim čvorovima, pa su se opet više žene žalile na smetnje gutanja i pritiska u vratu, jer imaju i slabije mišiće vrata. Boljom regulacijom joda u soli te učestalijom dijagnostikom danas više nemamo osobe s jako velikim čvorastim gušama, no i dalje imamo često javljanje pacijenata u ordinacije jer imaju osjećaj da ih nešto steže u vratu i da imaju problem s gutanjem'', navodi liječnica.

Bolesti štitnjače dijagnoza

Na pitanje kako izgleda dijagnostika problema sa štitnjačom, naša sugovornica navodi da glavno uporište čine klinički pregled i iscrpan razgovor s pacijentom. ''To je slaganje cjelokupne slike od kockica simptoma za koje ciljano pitamo pacijente. Sve se potkrepljuje ciljanom dijagnostikom krvne analize hormona štitnjače ili ultrazvučnim pregledom štitnjače s color dopplerom. Kod vađenja krvi primarno se određuje hormon hipofize TSH, a potom i hormoni štitnjače T3 i T4, odnosno njihove slobodne frakcije, a onda se još može nadodati i određivanje antitijela štitnjače ako se sumnja na autoimune bolesti štitnjače'', ističe doktorica. Objašnjava da ako postoji sumnja na autonomne bolesti čvorova ili štitnjače, potrebno je napraviti nuklearno-medicinsku dijagnostiku, koja je iznimno korisna jer prikazuje funkciju štitnjače ili čvorova, odnosno koji dio tkiva radi smanjeno, a koji dijelovi ili čvorovi štitnjače ubrzano.

Prema toj analizi, navodi naša sugovornica, ponekad uopće nije potrebano uzimati specifičan lijek za štitnjaču, već samo obavljati redovite kontrole. ''Naravno, često je potrebna i neizostavna citološka punkcija promjena na štitnjači, osobito ako se posumnja na mogući tumor štitnjače, što se pak može obaviti u određenim ustanovama te zahtijeva koordinaciju specijalista'', ističe naša sugovornica. Dodaje da dijagnoza može biti postavljena u jednome danu ili nekoliko dana, što je i najčešće slučaj ako dođe do dobre komunikacije između pacijenata i liječnika. Navodi da u slučajevima kada je potrebna specifična dijagnostika može proći i nekoliko tjedana do postavljanja dijagnoze.

Bolesti štitnjače liječenje

Kako će izgledati terapija bolesti štitnjače često ovisi o fazi određene bolesti u kojoj se osoba nalazi. ''Primjerice, kod izražene hiperfunkcije štitnjače terapija je zahtjevna, može se provoditi lijekovima kod kuće uz česti monitoring krvnih nalaza, jer ponekad postoji i alergija na lijekove, a i sama bolest je agresivna i izaziva razne reakcije na probavnom traktu, na očima, na koži, srcu, pa je potrebna i koordinacija nekoliko specijalista. S druge strane postoji određena hiperfunkcija štitnjače, kod koje se čak niti ne daju specifični lijekovi, već uputstva što treba izbjegavati u prehrani, u načinu života te zapravo treba imati povjerenja u liječnika, jer će se stanje samo smiriti i vratiti u normalu'', otkriva doktorica.

Kod trajnog gubitka funkcije štitnjače, odnosno prestanka proizvodnje hormona štitnjače, naša sugovornica otkriva da je terapija samo jedna - nadomjestak hormona štitnjače tabletama. Dodaje da i u kategoriji gubitka funkcije štitnjače postoje granična stanja, primjerice kada samo dio štitnjače izgubi funkciju, a dio dobro radi, kada je s promjenom prehrane i načina života moguće još dugo održavati urednu proizvodnju hormona štitnjače te nije potrebna supstitucija tabletama.

štitnjača simptomi

Sama terapija, kako navodi naša sugovornica, nije jednostavna jer je pacijente potrebno motivirati na promjenu stila života. ''Čak sam primijetila da su muškarci spremniji na neke promjene u stilu života, kada su takva granična stanja slabljenja funkcije štitnjače u pitanju. No to je i logično, jer ako su žene mlađe i u reproduktivnoj dobi, kod njih uvijek moramo misliti na moguću trudnoću u kojoj su hormoni štitnjače važni kao i ostali hormoni te kod njih postoji razmišljanje kako će i što biti s trudnoćama, a to je posebna kategorija koja zahtijeva od nas specijalista poseban pristup i tretman na vrijeme. Dakle, opet jako je važna komunikacija liječnik pacijent'', otkriva doktorica.

Sportaši prekidaju karijere zbog štitnjače

Na pitanje na što osobe koje imaju bolesti štitnjače trebaju posebno paziti, naša sugovornica ističe da većina njih može normalno nastaviti raditi svoj posao nakon akutne faze liječenja i vraćanja u normalno stanje, ili korekcije diskretne bolesti. ''Tako je u akutnoj fazi pojačanog rada štitnjače potrebno izbjegavati sve vrste fizičkog napora, pa i mentalnog, jer nema koncentracije, zato i propisujemo bolovanja. Također se ne smije izlagati suncu, odnosno izvorima topline, u što ubrajamo i solarij. Kod jake hipotireoze također ne treba trenirati ili fizički teško raditi, jer mišići ne mogu raditi, srce ne može pumpati krv'', objašnjava doktorica. Dodaje da se osobe s operiranim karcinomom štitnjače najčešće nakon liječenja vraćaju na svoje radno mjesto, no trebaju izbjegavati sve situacije i poslove gdje mogu biti izložene štetnim čimbenicima, kao što su kemijske, biološke i nuklearne tvari.

Ipak, ističe da neka stanja ponekad zahtijevaju promjenu ili modifikaciju radnog mjesta. ''Ako osoba nema štitnjaču jer je operirana u potpunosti, zračena ili je zbog smanjene funkcije na potpunoj nadomjesnoj terapiji, a radi tri smjene, sigurno neće moći kvalitetno i bez reperkusija na zdravlje obavljati takav posao. Sportaši također prekidaju karijere kod nagle pojave bolesti i liječenja, a onda se naravno može prilagođavati nadomjesna terapija ako je ona potrebna, no ipak nikad više tijelo nije toliko prilagodljivo kao s urednom štitnjačom'', govori doktorica. Upozorava da u našem zakonodavstvu postoje ograničenja prilikom odabira određenih zanimanja ako osoba ima bolest štitnjače. ''Tako postoji ograničenje za odabir djelatnosti npr. u zdravstvu, stoga je svakako korisno provesti tzv. obrazovnu orijentaciju ako djeca, mladi imaju smetnje sa štitnjačom prije odabira zanimanja'', objašnjava naša sugovornica.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije