Zatajenje srca i debljina

Zatajenje srca i debljina

Zatajenje srca i debljina
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Debljina kao protektivni faktor u slučajevima zatajenja srca, objavljeno je na stranicama ReutersHealth.

Debeli i pretili pacijenti koji su imali srčano zatajenje se čini da imaju niži rizik od umiranja u odnosu na njihove dvojnike s normalnom težinom, prema analizi objavljenih studija koje su uključivale više od 28,000 pacijenata sa srčanim zatajenjem i koji su praćeni u prosjeku skoro 3 godine.

Postoje dokazi, rekao je dr. Antigone Oreopoulos za ReutersHealth, da normalan indeks tjelesne mase (body mass index, BMI) nije vjerovatno i idealan BMI za pacijente sa zatajenjem srca, koje se dogodi kada srce izgubi svoju sposobnost da učinkovito pupma krv. Oreopoulos, s University of Alberta iz Edmontona u Kanadi i njegovi suradnici su analizirali 9 studija koje su promatrale utjecaj BMI-a na smrtnost. Izvukli su podatke da bi procijenili rizik od smrtnog ishoda u pacijenata koji imaju manjak kilograma, kod onih koji imaju višak i kod pretilih i usporedili ih s onima koji su bili normalne tjelesne težine.

Prema izvještaju istraživača, pacijenti koji su imali višak kilograma ili su bili pretili su imali manje šanse od smrtnog ishoda tijekom praćenja u usporedbi s njihovim vršnjacima koji su imali urednu tjelesnu težinu. Postojanje viška kilograma je ostala protektivno protiv smrti u analizi "prilagođenog rizika".

Pacijenti sa zatajenjem srca koji su imali normalnu ili sniženu tjelesnu težinu su imali najčešću učestalost smrtnog ishoda. "No ipak ostaje nepoznato, da li su zapravo razine masti u organizmu uzrok boljeg ishoda u pacijenata sa zatajenjem srca.", naglasili su autori u časopisu."American Heart Journal."

"Vjerujemo da postoji potreba da prospektivne studije da bi se potvrdili ovi rezultati i razjasnili potencijalni mehanizmi" za potencijalno zaštitnu ulogu povećane tjelesne težine na zatajenje srca, zaključili su Oreopoulos i njegovi kolege.

"Naša istraživanja", naglašavaju, "su dosljedna s dokazima u drugim populacijama s kroničnim bolestim", ukljućujući one koji su preživjeli srčani udar i pacijente na kroničnoj dijalizi, koji pokazuju smanjenu smrtnost kod viših BMI.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti