Prvi spermiji uzgojeni u laboratoriju

Prvi spermiji uzgojeni u laboratoriju

Prvi spermiji uzgojeni u laboratoriju
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Studija japanskih istraživača proizvela je zreli spermiji iz tkiva testisa novorođenih muških miševa. Ovo postignuće će dopustiti dječacima koji su podvrgnuti agresivnom liječenju raka da jednog dana postanu očevi.  

Mogućnost uzgoja sperme u laboratoriju može također proširiti mogućnosti liječenja za muškarce s niskim brojem spermija ili abnormalnim spermatozoidima.

Studija je objavljena u časopisu Nature. Uzeti su uzorci novorođenčeta miševa i dodani hormoni hipofize, testosterona i hormon rasta za koje se već znalo da su važni za stvaranje sperme. Nakon dva mjeseca, znanstvenici su bili u mogućnosti dobiti zrele spermije.

Nakon što je sperma ubrizgana u jajašca, rođeni su zdravi mladunci koji su i sami bili plodni, što znači da umjetno sazrela sperma funkcionira normalno.

Tehnika je također funkcionirala kad je uzorak tkiva zamrznut i ponovno odmrznut, što znači da se potencijalno može koristiti za očuvanje plodnosti dječaka podvrgnutih liječenju raka. Neke bolnice, uključujući i Christie's Hospital u Manchesteru, već zamrzavaju uzorke tkiva testisa u slučajevima kada je pacijent premlad ili previše bolestan da zamrzne spermu.

"Zamrzavanje komada testisa iz dječaka u pubertetu koji prolaze kroz liječenje raka je još uvijek eksperimentalni proces, ali čini se da se sada nudi u nekim klinikama s nadom da će se poboljšati do vremena kada dječak odraste i želi djecu", rekao je profesor Robin Lovell-Badge, stručnjak za matične stanice.

Mogućnost uzgoja sperme u laboratoriju može također pomoći utvrditi koji čimbenici imaju važnu ulogu u poticanju stvaranja spermija i koji još čimbenici mogu dovesti do neplodnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti