Većina pretilih majki i djece podcjenjuje svoju težinu

Većina pretilih majki i djece podcjenjuje svoju težinu

Većina pretilih majki i djece podcjenjuje svoju težinu
  • Objavljeno: Subota, 26.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija sa sveučilišta Columbia u New Yorku pokazuje da više od 200 pretilih majki i djece ne smatraju da su pretili, a nastavak ovog trenda znači i mnogo veći rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Otprilike jedna trećina djece i dvije trećine odraslih koji žive u SAD-u su sada ili prekomjerne težine ili pretili. Stoga ni ne čudi da stopa oboljelih od dijabetesa i drugih kroničnih bolesti i dalje raste.

Za studiju, istraživači su intervjuirali 111 žena i 111 djece u dobi od 7 do 13 godina, kako bi prikupili podatke s obzirom na dob, prihode i veličinu tijela. Osim toga, mjerili su visinu, težinu i BMI indeks tjelesne mase (Isprobaj BMI kalkulator) svakog sudionika u istraživanju.

Sudionicima su prikazane snimke tijela koje prikazuju različite tjelesne težine od pothranjenosti i normalne težine, do pretilosti. Pokazao se da je 82 posto pretilih žena, a 42,5 posto žena s viškom kilograma podcijenilo svoju težinu. Osim toga, oko 13 posto žena smatra da su mršavije nego što jesu. Među djecom, 86 posto onih koji su bili prekomjerne težine ili pretili podcijenili su svoju težinu, kao i 15 posto onih koji su normalne težine.

Osim pogrešne percepcije o težini, polovici sudionika studije pokazali su slike članova obitelji. Pokazalo se da 47,5 posto majki pretile djeca misli da njihova djeca imaju zdravu tjelesnu težinu, dok 41 posto djece čije su majke pretile misli da one trebaju izgubiti težinu.

Glavna autorica studije, liječnica Nicole E. Dumas smatra da to ne shvaćanje ima veze s činjenicom da prekomjerna tjelesna težina i pretilost postaju norme. Iako je Dumas priznala da nalaz ne može biti reprezentativan za cijelu američku populaciju, napominje da druge studije pokazuju slične trendove.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti