Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako poboljšati njegovu plodnost

Kako poboljšati njegovu plodnost

Kako poboljšati njegovu plodnost
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 10.208
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O muškoj plodnosti

Limeni ljubimci na četiri kotača bez kojih većina muškaraca ne može ni do obližnjeg kioska s novinama te cigarete i čaša vina viška nakon obilnog obroka imaju veze sa plodnošću jačeg spola.

Otprije je poznato da muška plodnost ovisi o brojnim unutarnjim i vanjskim čimbenicima te prirodno oscilira tijekom života, a nova istraživanja pokazuju da kod sasvim zdravih muškaraca na nj može utjecati okruženje te čitav niz čimbenika iz svakodnevnog života.

Kada se govori o muškoj plodnosti prvo treba znati da proces stvaranja spermija, kojega nazivamo spermatogeneza, traje 74 dana i odvija se pod utjecajem muškog spolnog hormona testosterona kojega luče testisi. Stoga se u svakom ciklusu novonastali spermiji mogu razlikovati od prethodnih po broju, kvaliteti i građi.

Upravo o ta tri elementa ovisi plodnost muškarca pa se ona može jednostavno procijeniti analizom uzorka sperme. Uzorak za analizu daje se nakon apstinencije koja traje 3 do 5 dana. Iako postoje različiti podaci, u stručnoj literaturi se navodi da je danas muška neplodnost u oko 40% slučajeva uzrok neplodnosti bračnih parova, a ne tako davne 1980. godine, bila je razlog bračne neplodnosti u oko 20% slučajeva! Koji je razlog takvom porastu muške neplodnosti još se točno ne zna, no istraživanja provedena zadnjih desetljeća otkrivaju progresivan pad ukupnog broja spermija u ejakulatu, ali i pokretnih te normalno građenih spermija. Tako je, primjerice, u Velikoj Britaniji broj spermija smanjen za 25% posljednjih 20 godina, a u Danskoj za čak 50% unazad 50 godina. Osim manjeg ukupnog broja spermija zabilježen je i manji broj pokretnih te normalno građenih spermija koji su ustanju oploditi jajnu stanicu. Mada nema potvrde da takvi podaci ugrožavaju šansu za potomstvom, sigurno je da s porastom ovog trenda raste i rizik smanjenja muške plodnosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije