Kako poboljšati njegovu plodnost

Kako poboljšati njegovu plodnost

Kako poboljšati njegovu plodnost
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O muškoj plodnosti

Limeni ljubimci na četiri kotača bez kojih većina muškaraca ne može ni do obližnjeg kioska s novinama te cigarete i čaša vina viška nakon obilnog obroka imaju veze sa plodnošću jačeg spola.

Otprije je poznato da muška plodnost ovisi o brojnim unutarnjim i vanjskim čimbenicima te prirodno oscilira tijekom života, a nova istraživanja pokazuju da kod sasvim zdravih muškaraca na nj može utjecati okruženje te čitav niz čimbenika iz svakodnevnog života.

Kada se govori o muškoj plodnosti prvo treba znati da proces stvaranja spermija, kojega nazivamo spermatogeneza, traje 74 dana i odvija se pod utjecajem muškog spolnog hormona testosterona kojega luče testisi. Stoga se u svakom ciklusu novonastali spermiji mogu razlikovati od prethodnih po broju, kvaliteti i građi.

Upravo o ta tri elementa ovisi plodnost muškarca pa se ona može jednostavno procijeniti analizom uzorka sperme. Uzorak za analizu daje se nakon apstinencije koja traje 3 do 5 dana. Iako postoje različiti podaci, u stručnoj literaturi se navodi da je danas muška neplodnost u oko 40% slučajeva uzrok neplodnosti bračnih parova, a ne tako davne 1980. godine, bila je razlog bračne neplodnosti u oko 20% slučajeva! Koji je razlog takvom porastu muške neplodnosti još se točno ne zna, no istraživanja provedena zadnjih desetljeća otkrivaju progresivan pad ukupnog broja spermija u ejakulatu, ali i pokretnih te normalno građenih spermija. Tako je, primjerice, u Velikoj Britaniji broj spermija smanjen za 25% posljednjih 20 godina, a u Danskoj za čak 50% unazad 50 godina. Osim manjeg ukupnog broja spermija zabilježen je i manji broj pokretnih te normalno građenih spermija koji su ustanju oploditi jajnu stanicu. Mada nema potvrde da takvi podaci ugrožavaju šansu za potomstvom, sigurno je da s porastom ovog trenda raste i rizik smanjenja muške plodnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije