Obavljate li veliku nuždu na pravi način? Ovo je 5 jako čestih pogrešaka

Obavljate li veliku nuždu na pravi način? Ovo je 5 jako čestih pogrešaka

Obavljate li veliku nuždu na pravi način? Ovo je 5 jako čestih pogrešaka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Obavljanje velike nužde je jedna od stvari za koju vjerojatno mislite kako je ne možete raditi pogrešno. No pokazalo se da je vjerojatno cijelo vrijeme obavljate krivo. Evo nekih od uobičajenih pogrešaka prilikom obavljanja velike nužde i savjeti gastroenterologa.

Krivo sjedite

Moderna vodovodna instalacija postavljena je više radi naše udobnosti i estetike nego s obzirom na potrebe našeg tijela. Da je zdravlje crijeva glavni prioritet, bilo bi društveno prihvatljivo samo iskopati rupu u zemlji. Naime, stručnjaci kažu kako smo „dizajnirani“ da čučnemo prilikom obavljanja velike nužde. Kada čučnemo, koljena pritišću trbušne mišiće, što povećava intraabdominalni pritisak kako bi se pomogla evakuacija stolice. Kada sjedimo na WC školjki, noge su nam pod pravim kutom, a u tom položaju to nije moguće postići.

Umjesto toga, morate se naprezati da biste imali stolicu, što može dovesti do raznih problema - kao što su hemoroidi, pa čak i rastegnuti sfinkter.

Predugo odgađate veliku nuždu

Svi smo ovo doživjeli. Morate obaviti nuždu, ali već kasnite na posao ili nemate pristup WC-u, pa samo čekate. To ipak nije najbolja ideja. Vaša crijeva imaju vlastiti živčani sustav koji se može trenirati. Kada dobijete signal da morate ići, a ne to učinite, to uzrokuje konfuziju crijeva, što može dovesti do zatvora.

Predugo vam treba da obavite nuždu

Baš kao i kod odgađanja velike nužde, ako u WC-u čitate ili se pregledavate društvene mreže, svojim crijevima šaljete pomiješane signale. Nemojte sa sobom u kupaonicu vući telefon, knjigu niti novine, jer je i to oblik vježbanja crijeva.

Ne zavirite

Da, pravilan način obavljanja velike nužde podrazumijeva da ne budete previše gadljivi i provjerite rezultat. Gledajte boju, konzistenciju i oblik: idealna stolica je tamno smeđa (ili zelenkasta ako jedete mnogo biljaka) i ne previše blijeda, čvrsta, ali ne previše čvrsta ili pretjerano labava i glomazna.

Pretjerano brišete

Nakon pravilnog obavljanja stolice trebali biste biti prilično čisti, tako da vam ne treba previše toaletnog papira da obavite posao. Ako trebate veću količinu papira, vjerojatno još uvijek ima stolice u rektumu i trebali biste ostati na WC školjki još malo.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije