Što izgled penisa govori o njemu?

Što izgled penisa govori o njemu?

Što izgled penisa govori o njemu?
  • Objavljeno: Subota, 01.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Iako se muškarci vole hvaliti svojim penisom, rijetko kad će se požaliti da nešto s njim nije u redu. Intimni dijelovi tijela, kao i ostali organi, mogu imati promjene na sebi koje ukazuju na neku bolest ili infekciju.

Stručnjaci upozoravaju da treba biti itekako oprezan s „muškim ponosom“, a ako primijetite neke od ovih promjena, svakako se obratite liječniku.

Zakrivljenja

Penis bi trebao biti ravan, ali kod nekih muškaraca može doći do blažeg ili jačeg zakrivljenja. Ako je blaga zakrivljenost normalno stanje, nema razloga za brigu, ali ako do te promjene dolazi naglo, primjerice tijekom erekcije i pod kutem većim od 30°, tada tijelo signalizira da nešto nije uredu. Jedna od mogućnosti je Peyronijeva bolest koja uzrokuje iskrivljenje penisa tijekom erekcije, a moguće ju je izliječiti i nekirurškim metodama.

Bradavice

Mnogo toga uzrokuje bradavice ili ispupčenja na tijelu. Ponekad je riječ o potkožnim prištićima koji se mogu protezati po čitavom tijelu, od čela pa sve do penisa. U drugim slučajevima može biti riječ o jednoj ili više manjih bradavica koje nastaju kao posljedica HPV-a ili neke druge spolne bolesti.

Znate li da penis može otkriti koliko dugo ćete živjeti!

Kvržice

Jedna od stvari koju muškarci odmah primijete su kvržice na penisu, a prema google simptomima kvržice najčešće znače rak. No, kvržica može nastati i zbog začepljenja krvnih žila i natečenih limfnih čvorova, a benigne kvržice, koje često smetaju muškarcima, lako se uklanjaju.

Upala

Upala na penisu može biti bolna ili bezbolna, a upravo bol će odrediti o kojoj bolesti je riječ. Ako je riječ o bolnoj upali, praćenoj crvenilom, svrbežom ili osipom, muškarac će već nakon prve pojave posjetiti liječnika. No, neke česte bolesti, poput sifilisa ili herpesa ne moraju boljeti, ali se trebaju na vrijeme liječiti, stoga se preporučuje testiranje već na prvi znak da nešto nije u redu.

Mokrenje krvi

Urin ima svoju određenu boju pa je mokrenje krvi, čak i u maloj količini, svakako nešto što bi nas trebalo zabrinuti. Krvavi urin može biti znak bubrežnog kamenca, upale mokraćnog kanala ili ozljede, a ako se uz njega javljaju i bolovi prilikom mokrenja, moguće je da se radi o raku prostate. Ovisno o godinama i obiteljskoj povijesti bolesti pacijenta, liječnik će napraviti pretrage krvi, ali nemojte da vas godine zavaraju, kada je riječ o raku prostate ključno je što ranije započeti s liječenjem.

Znate li koliko je duboka vaša vagina?!

Kvrga na testisima

Budući da se nalaze odmah ispod penisa, može se reći da testisi dolaze „u paketu“ s njim. Benigna kvrga na testisima je bezbolna, lako se napipa i nije opasna za život, a kvrga koja boli može biti znak infekcije koja se liječi antibioticima. Kvrga koja je praćena mučninom, oticanjem, bolovima u trbuhu i povišenom tjelesnom temperaturom simptom je torzije testisa. Torzija ili uvrnuće javlja se nakon ozljede ili traume i zahtjeva brzu intervenciju. Kvrga može biti znak raka testisa koji zahvaća muškarce između 15. i 45. godine, a kao i kod raka prostate, ključno je što ranije otkriće.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije