Rajčica - voće koje ima moćno antikancerogeno djelovanje!

Rajčica - voće koje ima moćno antikancerogeno djelovanje!

Rajčica - voće koje ima moćno antikancerogeno djelovanje!
  • Objavljeno: Petak, 08.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Rajčica je voće koji originalno potječe iz Južne Amerike. Iako je botanički gledano voće, uglavnom se jede i priprema kao povrće, mnogima najdraži sastojak osvježavajućih salata.

Brojna istraživanja pokazala su da prehrana koja se temelji na povećanom unosu svježeg voća i povrća smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Voće i povrće je odličan izvor minerala, vitamina, vlakana i antioksidanata, a rajčice su bogate vitaminom C, vitaminom K, kalijem te folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9.

Osim toga, rajčice se u narodu ne smatraju moćnom antikancerogenom namirnicom, ali sadrže antikancerogene spojeve. Tijekom posljednjih deset godina su znanstvenici otkrili da karotenoidi, kao što su likopen i beta karoten mogu smanjiti rizik od nastanka raka, naročito od raka prostate, a rajčica je bogata likopenom.

Likopen je moćan antioksidant koji rajčicama daje prepoznatljivu crvenu boju. Likopen smanjuje razinu slobodnih radikala i neutralizira oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Slobodni radikali su jako reaktivne i nestabilne molekule kisika koje povećavaju rizik od nastanka raka i niza drugih bolesti.

Isto tako, stručnjaci su nizom istraživanja dokazali da muškarci koji tjedno pojedu barem 2 porcije rajčica ili proizvoda od rajčica, imaju za 21 do 34% manji rizik od nastanka raka prostate, a znanstvenici iz Italije tvrde da osobe koje redovito jedu rajčice imaju za 30 do 60% manji rizik od nastanka svih vrsta raka, naročito raka probavnog sustava.

Ako dosad niste bili ljubitelj rajčice, možda će vas ove zdravstvene prednosti potaknuti da sljedeći put u salati stavite malo više rajčica, posebice sad dok je njihova sezona.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti