Rajčice imaju moćno antikancerogeno djelovanje!

Rajčice imaju moćno antikancerogeno djelovanje!

Rajčice imaju moćno antikancerogeno djelovanje!
  • Objavljeno: Srijeda, 29.06.2016.
  • Broj pregleda: 318
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da prehrana koja se temelji na povećanom unosu svježeg voća i povrća smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Voće i povrće je odličan izvor minerala, vitamina, vlakana i antioksidanata.

Iako se rajčice nisu našle na listi moćnih antikancerogenih namirnica, novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cancers, otkriva da rajčice sadrži antikancerogene spojeve.

Tijekom posljednjih deset godina su znanstvenici otkrili da karotenoidi, kao što su likopen i beta karoten mogu smanjiti rizik od nastanka raka, naročito od raka prostate.

Likopen je moćan antioksidant koji rajčicama daje prepoznatljivu crvenu boju. Likopen smanjuje razinu slobodnih radikala i neutralizira oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Slobodni radikali su jako reaktivne i nestabilne molekule kisika koje povećavaju rizik od nastanka raka i niza drugih bolesti.

Najnovije istraživanje američkih znanstvenika otkriva da muškarci, koji tjedno pojedu barem 2 porcije rajčica ili proizvoda od rajčica, imaju za 21 do 34% manji rizik od nastanka raka prostate.

Jedno istraživanje znanstvenika iz Italije je pokazalo da osobe koje redovito jedu rajčice imaju za 30 do 60% manji rizik od nastanka svih vrsta raka, naročito raka probavnog sustava.

Saznajte koja hrana vam može pomoći u borbi protiv raka!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti