Greške koje radite s rukavicama povećavaju rizik od koronavirusa

Greške koje radite s rukavicama povećavaju rizik od koronavirusa

Greške koje radite s rukavicama povećavaju rizik od koronavirusa
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Usred pandemije koronavirusa, mnogi ljudi svakodnevno koriste rukavice za jednokratnu upotrebu kako bi ograničili kontakt sa zaraženim površinama.

Pravilno nošenje zaštitne opreme može umanjiti rizik od zaraze, ali morate imati na umu da rukavice nisu toliko čvrste i da čak i najmanja greškica može dovesti do pucanja rukavice, što onda znači i dodatni rizik za onoga tko ih nosi.

Kako biste bili sigurni i zaštitili sebe i druge, u nastavku otkrijte pogreške koje nikako ne smijete raditi s jednokratnim rukavicama ako ih koristite za prevenciju koronavirusa.

1. Nanošenje kreme

Iako su vam vjerojatno ruke suhe od prečestog korištenja dezinficijensa, nanošenje kreme na ruke prije stavljanja rukavica uzrokovat će više štete, nego koristi. Losioni i kreme na bazi ulja mogu prouzročiti pucanje lateksa, što će potencijalno dozvoliti ulazak koronavirusima i bakterija.

2. Dezinficiranje

Dezinficijens je odlično rješenje za kožu na rukama, ali kemikalije i alkohol mogu uništiti rukavice i stvoriti sitne rupice koje omogućuju koronavirusu da dođu u dodir s vašom kožom.

Simptome koronavirusa saznajte na linku ili klikom na sliku!

3. Diranje volana

Korištenje rukavica dok kupujete namirnice može vam pružiti osjećaj sigurnosti, ali ako posegnete za ključevima ili sjednete za volan svog automobila s istim parom rukavica, prenijeli ste klice koronavirusa na svaku površinu koju ste samo dotaknuli. Zato se preporučuje da nakon izlaska iz trgovine odmah uklonite rukavice s ruku i bacite ih u smeće.

4. Tipkanje na mobitel

Mobiteli su danas više nego sredstvo za telefoniranje pa mnogi, među ostalim funkcijama, na mobitelu zapisuju popis za kupnju ili odgovaraju na poruke dok su u šopingu. Možda ne razmišljate o koronavirusu i klicama kad koristite mobitel u kupnji, ali isto kao i s ključevima i vozilo, trebali biste promijeniti ili baciti rukavice prije nego što dodirnete mobilni uređaj ili obavite poziv. U suprotnom prenosite klice koronavirusa na uređaj kojeg ćete kasnije staviti na lice ili na ruke koje nećete oprati zbog korištenja rukavica.

5. Diranje ulja i automobila

Bilo da se radi o ulju za kuhanje ili njegujete tijelo kokosovim uljem, imajte na umu da kokosovo, palmino i biljno ulje mogu uništiti lateks i smanjiti učinkovitost rukavica. Isto tako, rukavice od lateksa (kao ni one od vinila) nisu otporne na benzin, dizelsko gorivo i tekućinu za kočnice, što može stvoriti rupe u rukavicama kroz koje koronavirus može proći.

Kako sami možete izraditi antiseptik od 3 sastojka saznajte na linku ili klikom na sliku!

6. Ponovno korištenje i odlaganje

Recikliranje materijala, pogotovo lateksa i plastike je poželjno. Međutim, ponovno korištenje jednokratnih rukavica u vrijeme pandemije koronavirusa nije dobro jer kako sam naziv kaže, one su jednokratne i nisu namijenjene korištenju više puta. Jednokratne rukavice se brzo troše i sklone su uništavanju ako ih pravilno ne koristite pa svako sljedeće nošenje jednokratnih rukavica vas neće dovoljno zaštititi. Osim toga, nakon korištenja rukavice trebate baciti u smeće, ako ih ostavite na stolu, riskirate širenje bakterija i koronavirusa na površinu stola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti