Razlika između jutarnjih i noćnih bolova

Razlika između jutarnjih i noćnih bolova

Razlika između jutarnjih i noćnih bolova
  • Objavljeno: Utorak, 13.08.2019.
  • Broj pregleda: 124
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Bol je vrlo kompleksna, osobito u onih koji pate od kronične boli.

Primjećujete li da vas uvijek nešto boli kad izađete iz ureda ili vam se grlobolja i glavobolja pojačaju baš kada pokušavate zaspati? Ponekad mislimo da bol možemo kontrolirati - previše sjedimo za kompjutorom, zaboli nas glava, uzmemo tabletu protiv bolova i nastavimo dalje. No bol je vrlo kompleksna, osobito u onih koji pate od kronične boli.

Bol u leđima

Osobe s glavoboljom ili bolovima u leđima često osjete fluktuaciju boli - dođe i ode... Bol nije uzrokovana samo vanjskim faktorima kao što su ozljede ili izgaranje na poslu. Naime, sve je više istraživanja koja potkrepljuju spoznaju da osjetljivost na bol i bolno stanje slijede cirkadijani, odnosno naš biološki 24-satni ritam. Čitavo tijelo ima cirkadijani ritam, ali i svaka stanica, uključujući i neurone, ima vlastiti cirkadijani ritam i on ne mora biti usklađen s ritmom našeg tijela. Različita bolna stanja imaju različite razine boli tijekom dana.

Tako je jutarnja bol česta u osoba koje pate od upalnih stanja, uključujući migrenu, reumatoidni artritis i upalu zubnog mesa. Neuropatska bol, neuralgije, dijabetička neuropatija ili bol u onkoloških bolesnika izraženija je kasno popodne ili noću.

Bol tijekom noći ometa san, što opet pogoršava bol.

- Kod ovih stanja uočen je cirkadijan iritam boli, odnosno bol se pogoršava u određenim dijelovima dana. Ponekad je bol lakše ili teže podnošljiva, a ponekad gotovo nepodnošljiva i ozbiljno narušava kvalitetu života. I u zdravih osoba bol se tijekom dana javlja različitim intenzitetom. Na primjer, ako zdravoj osobi koju ništa ne boli stimulirate živac u nozi, njezin prag boli bit će smanjen u određenim razdobljima dana - kaže dr. Mark Burish s McGovern Medical School u UTHealth u Houstonu.

Koga manje boli ujutro, provjerite ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti