Odmrzavanje piletine: što trebate, a što nikada ne smijete raditi

Odmrzavanje piletine: što trebate, a što nikada ne smijete raditi

Odmrzavanje piletine: što trebate, a što nikada ne smijete raditi
  • Objavljeno: Srijeda, 14.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Došlo je vrijeme ručka. U glavi si točno isplanirate što ćete kuhati, no kada dođe vrijeme pripreme, shvatite ono najgore. Piletina je ostala u zamrzivaču. Ovdje počinje dilema i preispitivanje trikova koje su vam preporučili za odmrzavanje. Dok postoje učinkoviti načini kako to učiniti brzo, meso bi moglo poprimiti čudnu teksturu, mirise, ali i uzrokovati potencijalne bolesti. Zato je jako važno naučiti kako sigurno odmrznuti piletinu, budući da se mnogi oslanjaju na zamrzavanje peradi kako bi preživjeli naporan radni tjedan.

Piletina u hladnjaku ima životni vijek od nekoliko dana prije nego što dođe do kvarenja. Pravilno pohranjenu u zamrzivaču te za najbolju kvalitetu, okus i strukturu, čuvajte je najviše do godinu dana. Ako i nikada niste spremali piletinu u zamrzivač, već ste je odmah iskoristili, dobro je znati sve o potencijalnim rizicima. Donosimo vam sve što trebate znati za brzo, sigurno i učinkovito odmrzavanje sirove piletine.

Što ne smijete raditi kada odmrzavate piletinu?

Najčešća greška koju mnogi rade je ostavljanje piletine na kuhinjskoj radnoj ploči pri visokim ljetnim temperaturama ili potapanje u toploj vodi. Obje metode mogu dovesti do rizika od trovanja hrane. Temperaturni raspon između 40 i 140 stupnjeva opasna je zona jer bakterije tada počinju rasti puno brže i mogu uzrokovati simptome poput povraćanja, proljeva i mučnine. Čak i ako se čini da je vaša piletina još uvijek potpuno hladna nakon nekoliko sati na pultu, vjerojatno su neki njezini dijelovi dosta topli. Dok se smrznuto središte nastavlja odleđivati, dijelovi piletine koji su bliže površini vjerojatno su već odmrznuti i postoji veća vjerojatnost da će se razviti štetne bakterije što dulje stoje vani.

Koji je najbolji način za odmrzavanje piletine?

Svi kuhari i stručnjaci složit će se oko jednog: piletinu iz zamrzivača prenesite u hladnjak i pustite da se prirodnim putem odmrzne tijekom 24 sata. Ovo je najsigurniji, ali i najlakši način jer vas ostavlja bez brige o potencijalnim rizicima i bez stresa kojeg doživljavate dok nestrpljivo čekate da se odmrzne u posljednji čas. Dijetetičarka i kulinarska blogerica Abbey Sharp za SELF je rekla kako više voli ovu metodu jer "zahtijeva najmanje muke i pažnje i pomaže u održavanju teksture bez da se pileće meso natopi vodom."

Jedina mana ove metode je ta što morate razmišljati unaprijed i isplanirati ručak barem jedan od dva dana ranije. Ipak, kada krenete aktivno koristiti ovaj način, prijeći će vam zasigurno u naviku. Jedna od većih dvojbi je vraćanje piletine u zamrzivač. Jedino u ovom slučaju sigurno je vratiti piletinu u zamrzivač. Dakle, iz zamrzivača ste je prenijeli u hladnjak jedan do dva dana prije, no u međuvremenu su vam se promijenili planovi. Ne morate je termički obrađivati, već je možete vratiti zamrzivač.

Kako možete brzo odmrznuti smrznutu piletinu?

Ipak, planiranje unaprijed nije uvijek izvedivo. Dijetetičarka Abbey predložila je jedan način, koji, kako kaže, koristi samo kada je to neophodno. Prvo ostavite piletinu u zatvorenoj ambalaži (originalnom pakiranju iz trgovine) ili u nepropusnoj plastičnoj vrećici. Time se sprječava da bakterije iz okoline ili vode uđu u meso. Zatim ju potopite u hladnoj vodi koju je potrebno mijenjati svakih 30 minuta, ili ranije (ovisno o tome koliko se brzo voda zagrije).

Trebate li odmrznuti piletinu prije kuhanja?

Iako je riječ o nemasnom mesu, kojem ne treba dugo za obrađivanje, smrznutu piletinu mogli biste pripremati dvostruko duže. Ipak, dijetetičari se slažu kako se radi o potpuno sigurnom načinu jer sprječavate prodiranje bakterija. Ipak, ne preporučuje se koristiti ovu metodu ako planirate pržiti meso jer se zbog viška vlage na mesu neće stvoriti nikakva hrskava korica.

Možete li ponovno zamrznuti odmrznutu piletinu?

Jedna od većih dvojbi je vraćanje piletine u zamrzivač. Jedino u slučaju kada ste piletinu odmrzavali u hladnjaku na temperaturi do 5 stupnjeva Celzijevih sigurno je vratiti piletinu u zamrzivač.

Prema stručnjacima, sve dok ne dođe u raspon temperature između 40 i 140 stupnjeva i sve dok izbjegnete unakrsnu kontaminaciju te je ponovno zamrznete unutar dva do tri dana od odmrzavanja, vaša će piletina biti sigurna za konzumiranje.

Međutim, stručnjaci još uvijek ne preporučuju zamrzavanje, odmrzavanje i ponovno zamrzavanje piletine jer, iako je sigurno, neće imati dobar okus kao da ste ju odmah obradili. Kad ste u nedoumici, uvijek pokušajte pričekati dok ne budete apsolutno sigurni da je piletina ono što želite.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije