Riba može zaštititi od Alzheimerove bolesti
Američki znanstvenici su otkrili kako starije osobe koje jedu ribu barem jednom tjedno, imaju tri do pet puta manju vjerojatnost da će im se razviti bolest, za razliku od ljudi koji uopće ne jedu ribu.
No, jako je bitno da je riba kuhana na način koji čuva vitalne omega-3 masne kiseline koje štite mozak, tvrde znanstvenici.
Pečena ili riba s gradela, pruža maksimalnu razinu omega-3, što povećava protok krvi u mozak, smanjuje upale i ograničava nakupljanje štetnih plakova koji prethode Alzheimerovoj bolesti.
Za razliku od ovog načina pripreme, pržena riba ima vrlo male količine omega-3 masnih kiselina, a s time i ne pruža zaštitu od razvoja demencije i dobnog gubitka pamćenja, poznatijeg kao blagi kognitivni poremećaj.
Istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu proučavali su grupu od 260 zdravih volontera s prosječnom dobi od 76. godina, a pitanja koja su ih ispitivali uglavnom su se bazirala na njihovoj prehrani ribom.
Detaljne snimke mozga provođene deset godina kasnije, pokazale su da su oni sudionici koji nisu redovito jeli ribu, pretrpjeli puno više skupljanja moždanog tkiva u ključnim područjima mozga koji su povezani s pamćenjem i radnom memorijom.
Još pet godina kasnije, otkriveno je kako se kod 31 posto ne-redovitih konzumenata ribe razvila Alzheimerova bolest ili blagi kognitivni poremećaj, u usporedbi s tri do osam posto kod onih koji su jeli ribu najmanje jednom tjedno.
Voditelj istraživanja dr. Cyrus A. Raji, dodaje kako će daljnja istraživanja pomoći utvrditi da li omega-3 dodatci prehrani pružaju slične učinke te da li neke vrste ribe nude bolju zaštitu od drugih.
"Znamo iz drugih istraživanja kako losos daje maksimalnu količinu Omega-3 masnih kiselina, tako da je vrlo moguća razlika, no nažalost nismo promatrali koju ribu su ljudi jeli u istraživanju," Telegraph prenosi izjavu dr. Cyrusa A. Rajia.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345