Zašto je silicij važan?

Zašto je silicij važan?

Zašto je silicij važan?
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Silicij je poznat kao mineral koji se često koristi u kozmetičkoj industriji, no uz njega vežemo i brojne zdravstvene prednosti. Potiče jačanje vezivnog tkiva i kostiju, jača nokte, kosu i potiče zdravlje kože. Silicij igra važnu ulogu u prevenciji ateroskleroze, nesanice, kožnih bolesti i tuberkuloze.

Važan je mineral u tragovima i tijelu je potreban za održavanje fleksibilnosti zglobova i jačanje kostiju. U ljudskom tijelu je prisutan u obliku derivata i silicijeve kiseline. Potaknut će apsorpciju vitamina D, kalcija i glukozamina.

Simptomi nedostatka silicija

Simptome nedostatka silicija prvo primjećujemo na vezivnom tkivu. Manjak unosa silicija može uzrokovati slabljenje kose, kostiju, lomljivost noktiju i znakove prijevremenog starenja.

Izvori silicija

Najbolji izvori silicija su jabuke, žitarice, sirovi kupus, kikiriki, mrkva, luk, krastavac, bundeve, med, riba, zob, bademi i naranče. Veće količine se mogu naći u tvrdoj, a relativno manje u mekoj vodi.

Prednosti silicija

Nakon kisika, silicij je najzastupljeniji element prisutan u Zemljinoj kori. Njega pronalazimo u glini i pijesku, a sastavni je dio kvarca i granita.

Dugo vremena se silicij nije smatrao naročito važnim elementom za ljudsko zdravlje, ali su istraživanja pokazala da je silicij izuzetno važan za pravilno funkcioniranje organizma.

Prevencija deformacije kostiju

Silicij igra važnu ulogu u poboljšanju apsorpcije kalcija za rast i održavanje zdravlja zglobova i kostiju. Potiče proizvodnju kolagena i poboljšava fleksibilnost kostiju. Također će pomoći u prevenciji prijeloma kostiju.

Prevencija alopecije

Alopecija je najčešće posljedica nepravilne prehrane kod koje dolazi do nedostatka ključnih hranjivih tvari, posebno silicija. Zdravstvene prednosti silicija su rast guste i zdrave kose, a potiče sjaj i mekoću kose.

Održava zdravlje i ljepotu kože

Silicij sprječava nastanak prijevremenih znakova starenja, koži vraća prirodan sjaj i mekoću. Sudjeluje u prevenciji niza bolesti i poremećaja kože.

Potiče proces ozdravljenja

Silicij igra ključnu ulogu u zaštiti od niza bolesti, poput tuberkuloze. Pomaže u bržem ozdravljenju i oporavku.

Smanjuje toksično djelovanje aluminija

Istraživanja su pokazala da su veće količine aluminija u mozgu povezane s povećanim rizikom od nastanka Alzheimerove bolesti. Otkriveno je da silicij može smanjiti toksično djelovanje aluminija jer ga veže za sebe i izlučuje putem probavnog sustava.

Jača nokte

Silicij igra važnu ulogu u održavanju zdravlja i ljepote noktiju. Silicij će nokte učiniti jačina i pomoći u prevenciji gljivičnih infekcija.

Poboljšava zdravlje dišnog sustava

Silicij sudjeluje u obnovi sluznice dišnih putova. To može pomoći u prevenciji niza bolesti i poteškoća dišnog sustava.

Prevencija ateroskleroze

Formiranje tvrdog plaka u arterijama uzrokuje nastanak ateroskleroze. To otežava protok krvi, a novija istraživanja su pokazala da silicij može pomoći u prevenciji nakupljanju plaka u arterijama, čime smanjuje rizik od nastanka niza kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije