Riješite se ušiju u kosi prirodnim putem!

Riješite se ušiju u kosi prirodnim putem!

Riješite se ušiju u kosi prirodnim putem!
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Početkom nove školske, ali i vrtićke, mnoge roditelje zabrine pojava ušiju. Najčešće se prenose bliskim kontaktom sa zaraženim vlasištem, ali i korištenjem češljeva i četki, gumica za kosu, ručnika, jastučnica, kapa koje koriste više osoba čime se lakše prenose.

Izvan vlasišta uš može preživjeti i do 48 sati, ali ako nakon toga ne pronađe vlasište, ugiba.

Odrasle jedinke svoja mnogobrojna jajašca odlažu tako da ih zalijepe za vlas kose uz samo vlasište. Jajašca se mogu naći duž čitave kose ako se ne uklone, a za sedam do deset dana iz njih se razviju nove uši. Najlakše ih je uočiti oko ušiju i na zatiljku.

Ako ih se želite riješiti prirodnim putem, osim češljanja gustim češljevima, pomoći će vam ovi prirodni sastojci: maslinovo ulje, češnjak, sol, ulje čajevca i kokosovo ulje.

Evo što napraviti kada dobijete uši i gnjide u kosi!

Maslinovo ili kokosovo ulje

Nanesite ulje na čitavu kosu prije spavanja i omotajte ručnikom kako ne biste zamastili posteljinu. Ujutro kosu pročešljajte češljem s gustim zubcima kao biste uklonili uši te operite kosu. Ponavljate po potrebi. Maslinovo ulje će ih ugušiti, tj. spriječiti kretanje ušiju po kosi. Poslužit će i kokosovo ulje, koje će istovremeno hraniti vlasište i kosu.

Češnjak

Od češnjaka napravite gustu pastu smjesu tako da ga usitnite, najbolje kroz protiskivač, te smjesi dodajte nekoliko kapi maslinova ili kokosovog ulja. Postupak je isti kao što je prethodno opisano. Zbog intenzivnog mirisa češnjaka, savjet je da ovo napravite tijekom vikenda ili u vremenu kada ne planirate izlaske iz kuće.

Sol i jabučni ocat

Pomiješajte malo jabučnog octa i soli u omjeru 1:1 tako da dobijete gustu smjesu. Nanesite je na cijelu kosu i ostavite tijekom noći te zatim Količinu prilagodite dužini kose. Smjesu ostavite nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga pročešljajte i dobro isperite kosu.

Ulje čajevca

Par kapi čajevca nakapajte u nekoliko žlica maslinova ili kokosova ulja i ostavite na kosi tijekom noći, zatim počešljajte i operite.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti