Sigurni da vam dijete neće oboljeti od raka

Sigurni da vam dijete neće oboljeti od raka

Sigurni da vam dijete neće oboljeti od raka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su mogli začeti dijete prirodnim putem, odlučili su se na 'in vitro' oplodnju i skeniranje genetskog materijala jer je u obitelji muškarca postojala povijest oboljenja od raka. Postupak nazvan predimplantacijska genetska dijagnoza osigurao je da dijete bude bez gena za rak.

Skeniranje embrija

Par je producirao jedanaest embrija od kojih pet nije imalo zloćudni gen zbog kojeg su muškarčeva baka, majka i sestra prošle pakao kemoterapije. Ostatak zdravih embrija zamrznut je i čeka vrijeme za proširenje obitelji.

- Moja će se djeca u životu morati suočiti s mnogim teškoćama koje ne mogu predvidjeti. Za ovu smo znali i zato smo osjećali da je naša dužnost poduzeti nešto u vezi toga – izjavio je otac djevojčice za Times Online.

priksz stanice raka dojke


Majka smatra da je vrijedilo izdržati mučan postupak  te se nada da će njihov primjer mnogim obiteljima pomoći da izbjegnu patnju zbog bolesti djeteta.

Obiteljsko prokletstvo

Da se par odlučio za prirodnu oplodnju, postojala bi 50-postotna vjerojatnost da će dijete naslijediti gen, a u tom bi se slučaju kod ženskog potomka u četiri od pet slučajeva razvio rak dojke, a u šest od deset njih rak jajnika.

Postupak je proveden u Sveučilišnoj bolnici u Londonu čije liječnike kritičari optužuju za naginjanje budućnosti 'dizajnerske djece', tvrdeći da ništa od toga nije bilo nužno jer nije sigurno da bi djevojčica oboljela od raka, a ako i bi, mogućnosti izlječenja svakim danom rastu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti