Koliko ženama treba proteina?

Koliko ženama treba proteina?

Koliko ženama treba proteina?
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proteini su važni spojevi koji rade puno više od toga da vas čine sitima. Vaše tijelo koristi proteine da bi izgradilo i regeneriralo tkiva. Važan su dio mišića i kostiju. No, čak 50% žena u dobi od 16 do 50 godina ne unosi dovoljno proteina.

Većini žena dnevno treba između 50 i 60 grama proteina. Nije teško saznati koji je preporučeni dnevni unos za vas. Jednostavno pomnožite broj kilograma s 0.8 i dobit ćete prosječnu preporučenu dnevnu dozu proteina.

Razina aktivnosti

Potreba za proteinima (u gramima)

Sjedilački život

Tjelesna težina pomnožena s 0.4

Aktivni život

Tjelesna težina pomnožena s 0.6

Sportaši

Tjelesna težina pomnožena s 0.75

Dizači utega

Tjelesna težina pomnožena s 0.85


Koji su najbolji izvori proteina?

Većina ljudi, koja jede pravilno, unosi adekvatnu količinu proteina. No, važno je da unosite kompletne proteine koji sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Izvori kompletnih proteina su meso, riba, jaja, većina mliječnih proizvoda i soja. Voće, povrće i cjelovite žitarice također sadrže proteine, ali nisu kompletni. To znači da ne sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina. No, ove se namirnice mogu uspješno kombinirati s drugima kako biste obogatili njihovu nutritivnu vrijednost.

Iako meso sadrži visoku razinu proteina, morate biti upoznati i s time koliko sadrži zasićenih masti. Tako, primjerice, jedan odrezak može sadržavati i do 75% preporučene dnevne količine zasićenih masti. Donosimo vam namirnice koje su odličan primjer kako možete uživati u proteinima, a ne unositi previše masti.

Izvor proteina

Količina proteina (u gramima)

Veličina porcije

Tuna

33

110g

Piletina sa žara

32

3/4 šalice

Nemasni goveđi odrezak

31

110g

Soja

21

3/4 šalice

Leća

17

1 šalica

Jogurt

15

170g

Drugi jako dobri izvori proteina su losos, puretina, janjetina, grah, orašasti plodovi i mlijeko. Ako ste u pokretu, odaberite energetske pločice koje također sadrže proteine. No, nemojte dopustiti da one budu zamjena klasičnim namirnicama jer obično sadrže visoku količinu šećera i neće vas toliko dugo držati sitima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije