Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koliko ženama treba proteina?

Koliko ženama treba proteina?

Koliko ženama treba proteina?
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 3.553
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proteini su važni spojevi koji rade puno više od toga da vas čine sitima. Vaše tijelo koristi proteine da bi izgradilo i regeneriralo tkiva. Važan su dio mišića i kostiju. No, čak 50% žena u dobi od 16 do 50 godina ne unosi dovoljno proteina.

Većini žena dnevno treba između 50 i 60 grama proteina. Nije teško saznati koji je preporučeni dnevni unos za vas. Jednostavno pomnožite broj kilograma s 0.8 i dobit ćete prosječnu preporučenu dnevnu dozu proteina.

Razina aktivnosti

Potreba za proteinima (u gramima)

Sjedilački život

Tjelesna težina pomnožena s 0.4

Aktivni život

Tjelesna težina pomnožena s 0.6

Sportaši

Tjelesna težina pomnožena s 0.75

Dizači utega

Tjelesna težina pomnožena s 0.85


Koji su najbolji izvori proteina?

Većina ljudi, koja jede pravilno, unosi adekvatnu količinu proteina. No, važno je da unosite kompletne proteine koji sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Izvori kompletnih proteina su meso, riba, jaja, većina mliječnih proizvoda i soja. Voće, povrće i cjelovite žitarice također sadrže proteine, ali nisu kompletni. To znači da ne sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina. No, ove se namirnice mogu uspješno kombinirati s drugima kako biste obogatili njihovu nutritivnu vrijednost.

Iako meso sadrži visoku razinu proteina, morate biti upoznati i s time koliko sadrži zasićenih masti. Tako, primjerice, jedan odrezak može sadržavati i do 75% preporučene dnevne količine zasićenih masti. Donosimo vam namirnice koje su odličan primjer kako možete uživati u proteinima, a ne unositi previše masti.

Izvor proteina

Količina proteina (u gramima)

Veličina porcije

Tuna

33

110g

Piletina sa žara

32

3/4 šalice

Nemasni goveđi odrezak

31

110g

Soja

21

3/4 šalice

Leća

17

1 šalica

Jogurt

15

170g

Drugi jako dobri izvori proteina su losos, puretina, janjetina, grah, orašasti plodovi i mlijeko. Ako ste u pokretu, odaberite energetske pločice koje također sadrže proteine. No, nemojte dopustiti da one budu zamjena klasičnim namirnicama jer obično sadrže visoku količinu šećera i neće vas toliko dugo držati sitima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije