Spavanje pored drage osobe donosi nevjerojatne zdravstvene prednosti!

Spavanje pored drage osobe donosi nevjerojatne zdravstvene prednosti!

Spavanje pored drage osobe donosi nevjerojatne zdravstvene prednosti!
  • Objavljeno: Subota, 25.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Spavanje je bitno za zdravlje jednako kao i hrana, voda i zrak. Bez obzira na hrkanje, otimanje pokrivača i slučajno udaranje nogom, spavanje u dvoje donosi brojne zdravstvene prednosti. Otkrivamo koje:

Potiče san

Jeste li primijetili da lakše i brže zaspite kada je partner pored vas? A kada ste sami u krevetu, razne misli vam kolaju glavom i vrtite se bez prestanka, uporno tražeći idealan položaj za spavanje. Naime, spavanje pored voljene osobe vam daje osjećaj sigurnosti. Tada se tijelo opušta i brže tonete u san.

Smanjuje razinu stresa

Istraživanja pokazuju da spavanje u dvoje smanjuje razinu kortizola. Tada se također oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, koji ublažava osjećaj tjeskobe. Kada su razina stresa niska, smanjuje se rizik od razvoja bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih kroničnih bolesti.

Smanjuje upalne procese u tijelu

Spavanje pored partnera smanjuje i razinu citokina, molekula koje uzrokuju upalu i bol u tijelu.

Snižava krvni tlak

Istraživanja pokazuju da osobe s višim razinama oksitocina, imaju niži krvni tlak. Izgleda da ovaj hormon prirodno širi krvne žile, što pozitivno utječe na cirkulaciju.

Saznajte kako na prirodan način regulirati krvni tlak!

Podiže raspoloženje

Spavanje u dvoje poboljšava san, smanjuje zdravstvene tegobe, puni energijom i podiže raspoloženje. Ako spavate pored partnera, manje su šanse da će vas glava od jutra boljeti.

Jača imunitet

Ako dijelite krevet s partnerom, imat ćete bolji imunitet od onih koji to ne čine. Prema riječima stručnjaka, parovi koji dijele svoju intimu lakše se bore protiv prehlade i gripe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti