Kako odgojiti zdravo i vitko predškolsko dijete?

Kako odgojiti zdravo i vitko predškolsko dijete?

Kako odgojiti zdravo i vitko predškolsko dijete?
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Predškolska djeca imaju puno energije koju koriste na organiziraniji način od djece mlađeg uzrasta. Umjesto da samo trče i skaču, svoju energiju počinju usmjeravati na različite aktivnosti.

Predškolci se trebaju socijalizirati. Tek tada će naučiti i usvojiti kvalitetne socijalne vještine. U društvu s drugom djecom, predškolci razvijaju različite vještine. Dolazi do dramatičnog napretka u motornim vještinama. Sada će vaše dijete moći izvoditi pokrete za koje se ni ne sjećate kada ste ih zadnji put izveli.

Vašem predškolcu trebate pomoći da usvoji zdrave navike, a jedna od njih je i tjelovježba. Treba shvatiti da za tjelovježbu nije potrebno odvajati vrijeme, već da se ona može odraditi usput.

Koliko aktivnosti je dovoljno?

Stručnjaci se slažu da se, što se tiče razine aktivnosti predškolaca, trebaju poštivati neka pravila:

  • Svaki dan uvrstite organiziranu aktivnost (aktivnost koju vodi odrasla osoba) koja će trajati najmanje 60 minuta.
  • Potaknite dijete da se svaki dan igra najmanje 1 sat.
  • Potaknite dijete da ne bude neaktivno dulje od 1 sata u komadu, osim ako spava.
  • Ograničite djetetu vrijeme za gledanje televizije, igranje igrica i slično na 1 do 2 sata dnevno.

Saznajte kako dijete raste i razvija se između 6. i 10. godine.

Strukturirana igra

Predškolca će početi zanimati igre koje imaju svrhu. Veliki broj roditelja se suočava s problemima kada trebaju osmisliti strukturiranu igru koja će dijete potaknuti na kretanje. Iako u sklopu većine gradova postoje sportske ustanove za timske sportove, oni se ne preporučuju djeci mlađoj od 4 godine.

Predškolska djeca možda neće moći razumjeti složena pravila igre i često imaju manjak koncentracije, odnosno, ne mogu biti dovoljno dugo fokusirani na samo jednu stvar.

Ako ste se odlučili upisati dijete na organizirani timski sport, morat ćete mu pomoći da svlada osnovna pravila i vještine. Ako dijete nije spremno ili zainteresirano za timski sport, nemojte ga prisiljavati. Pomognite mu da pronađe neku fizičku aktivnost koju će zavoljeti i kojom će se moći baviti i kada odraste.

Nestrukturirana igra

Nestrukturirana ili slobodna igra je igra tijekom koje dijete samo donosi odluke u sigurnom okruženju. Tijekom tog razdoblja, treba samo izabirati različite oblike fizičke aktivnosti, kao što su istraživanje, plesanje, trčanje ili skakanje.

U predškolskoj dobi će djeca početi oponašati svoje roditelje. Stoga nemojte misliti da vas djeca ne promatraju. Morate biti dobar uzor. Ako niste bili fizički aktivni niti slobodni u nestrukturiranom obliku tjelovježbe, vrijeme je da počnete kako biste svojem djetetu pomogli stvoriti osnove zdravih životnih navika.

Pročitajte kako odgojiti neovisno dijete.

Mjere opreza

Bez obzira kojom vrstom fizičke aktivnosti se dijete bavi, važno je uvijek imati na umu da dijete treba ostati sigurno. Zapamtite da predškolska djeca i dalje razvijaju koordinaciju, ravnotežu i moć prosuđivanja.

Stoga, kada se predškolac igra, roditelj treba pronaći ravnotežu između dopuštanja isprobavanja novih stvari, ali i da dijete ostane sigurno i neozlijeđeno.

  • Dijete na biciklu ili triciklu uvijek treba nositi kacigu.
  • Ako još uvijek niste, krajnje je vrijeme da s djetetom popričate o sigurnosti na cestama. Osnovno pravilo je da ne trči preko ceste po loptu.
  • Dijete koje pliva treba konstantan nadzor odrasle osobe, čak i ako je sasvim slobodno u vodi i voda nije jako duboka.

Ovo je pomalo teška dob jer dijete želi više neovisnosti, koju i treba dobiti. No, dijete ne smije ostati bez nadzora. Roditelji predškolskom djetetu i dalje trebaju određivati granice.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije