Svađe s bratom ili sestrom u djetinjstvu čine vas boljom osobom!

Svađe s bratom ili sestrom u djetinjstvu čine vas boljom osobom!

Svađe s bratom ili sestrom u djetinjstvu čine vas boljom osobom!
  • Objavljeno: Subota, 25.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogi ljudi koji su imali braću i sestre djetinjstvo pamte po uspomenama koje su vezane uz njih. Iako ima i onih koji su s bratom ili sestrom oduvijek imali savršen odnos, ipak većina pamti barem jednu anegdotu u kojoj se došlo do svađe sa sestrom, bratom, ili s oboje.

Rasprava i svađa između braće i sestara najčešće je vezana uz krađu odjeće, posuđivanje stvari bez pitanja ili namjerno provociranje druge osobe, a vjerojatno ste se prepoznali u nekoj od ovih stvari.

No, nemojte misliti da ste vi i vaša obitelj posebni po tom pitanju. Stručnjaci tvrde da je svađa između djece u djetinjstvu normalna pojava.

Zapravo, studija Sveučilišta u Cambridgeu otkrila je kako rivalstvo s braćom (u umjerenoj dozi) zapravo korisno za mentalni i emocionalni razvoj djeteta, kao i za razvijanje onih najvažnijih socijalnih vještina.

Oni tvrde da:

  • što se djeca više svađaju, rivalstvo raste i na taj način djeca uče složene lekcije o komunikaciji i suptilnosti jezika
  • što su više uzrujana jedni na druge, to više uče o reguliranju svojih osjećaja i utjecaju emocija na druge
  • što više pobjeđuju u svađama, to ih više motivira i stvara samopouzdanje

Naravno, roditelji trebaju kontrolirati situaciju. Ne smiju dopustiti da dođe do fizičkih obračuna i trebaju voditi računa o tome da se djeca na kraju pomire, kako se ne bi udaljili kasnije u životu.

Priznajte - ovo su najčešće teme oko kojih se svađamo s partnerom!

I onda, kad dođu u odraslu dob, djeca postanu razumne, zrele i sposobne osobe, a ljubav jednih prema drugima sve više raste, posebice kada je riječ o sestrama. Zato, zagrlite sestricu ili brata jer ste možda zbog njih danas upravo takva osoba kakva jeste.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti