Stanice slezene povezane s oštećenjima kod ozljeda na leđnoj moždini

Stanice slezene povezane s oštećenjima kod ozljeda na leđnoj moždini

Stanice slezene povezane s oštećenjima kod ozljeda na leđnoj moždini
  • Objavljeno: Subota, 20.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Slezena bi mogla biti glavni izvor stanica koje uzrokuju upalu i pogoršavaju oštećenja na mjestu ozljede leđne moždine, donosi nam najnovije istraživanje na životinjama.

Istraživači objašnjavaju kako bi ovi rezultati mogli promijeniti fokus napora za pronalaženje novih tretmana za ozljede leđne moždine.

Dok je većina istraživanja ozljeda leđne moždine bilo usmjereno na koštanu srž kao izvor tih stanica koje uzrokuju upale, a nazivamo ih makrofagi, neka istraživanja ukazuju kako bi još jedan izvor mogla biti slezena, koja pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.

U ovom istraživanju, provedenom od strane istraživača sa Sveučilišta u Ohiju, usporedili su dvije skupine miševa s ozljedom leđne moždine: miševi koji su imali slezenu i druga grupa čije slezene su uklonjene prije ozljede. Dva tjedna nakon ozljede leđne moždine, razina makrofaga je bila 20 posto niža kod miševa bez slezene.

„Slezena ispušta stanice koje putuju do mjesta ozljede, a bitno je da je to značajan broj stanica," objašnjava voditeljica istraživanja Alicia Hawthorne.

„Kada bismo mogli utjecati da slezena smanji broj ovih stanica ili promjeni njihova svojstva i učini ih manje destruktivnima, to bi moglo pomoći u promicanju procesa oporavka, za razliku od procesa gdje ih se pušta da izazivaju upalu ili daljnja oštećenja neurona," zaključuje Hawthorne.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti