Matične stanice iz trbušne masnoće mogu pomoći srčanim bolesnicima

Matične stanice iz trbušne masnoće mogu pomoći srčanim bolesnicima

Matične stanice iz trbušne masnoće mogu pomoći srčanim bolesnicima
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Matične stanice izvađene iz trbušne masnoće mogu pomoći pacijentima koji su pretrpjeli srčani udar, kako bi nadoknadili štetu načinjenu na organu.

Znanstvenici su ubrizgali matične stanice u srca koronarnih bolesnika, te su otkrili kako je povećan protok krvi i poboljšana sposobnost pumpanja krvi.

Skupina muškaraca i žena koji su nedavno pretrpjeli srčani udar, uključili su se u novi pilot projekt pod nazivom Apollo.

Putem liposukcije, kozmetičkog postupka koji se obično koristi za smanjenje obujma struka, uklonjeno je do 250 kubičnih centimetara masnoće iz trbuha pacijenata.

Iz svakog uzorka, istraživači su izolirali i izvukli 20 milijuna odraslih matičnih stanica, to su degenerativne stanice s potencijalom da postanu više od jedne vrste tkiva. Trebalo je devet do deset minuta kako bi se ubrizgale matične stanice u srce pacijenata.

Vodeći istraživač Eric Duckers s Roterdamskog sveučilišta, je izjavio: „Istraživanje sugerira kako se te stanice mogu sigurno preuzeti i ubrizgati u srca bolesnika nakon akutnog srčanog udara."

Šest mjeseci kasnije, članovi tretirane grupe pokazali su poboljšanje od 3,5 posto u perfuziji srca, to jest srčanoj sposobnosti da prima krv obogaćenu kisikom.

U usporedbi s grupom pacijenata koja je primila placebo, također su doživjeli povećanje od 5,7 posto u iznosu ispumpane krvi od strane lijeve klijetke.

U prosjeku, iznos oštećenog srčanog mišića kod liječenih bolesnika je prepolovljena s 31,6 posto na 15,4 posto. A u ne-tretiranoj grupi, razina oštećenja srca ostala je ista.

Istraživanje je također pokazalo kako matične stanice nisu ometale protok krvi i nisu bile povezane s nijednim potencijalno opasnim promjenama srčanog ritma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti