Stres povećava rizik od smrti za pet puta

Stres povećava rizik od smrti za pet puta

Stres povećava rizik od smrti za pet puta
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili kako osobe starije od 65 imaju pet puta veću vjerojatnost da će umrijeti u roku od šest godina nakon kontrolnog pregleda na kojem je ustanovljeno kako su imali visoke razine hormona stresa.

Starije osobe su imale veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani infarkt, zatajenje srca i moždani udar, ali ne i veće šanse da će umrijeti od drugih uzroka kao što je rak.

Kratkoročan stres se smatra dobrim za zdravlje, no kronični dugoročni stres može dovesti do oštećenja na stjenkama krvnih žila.

Stres može povisiti krvni tlak i kolesterol koji se zna da je štetan za srce, a poglavito zato jer ljudi pod stresom jedu lošiju prehranu i veća je vjerojatnost da će pušiti.

Na Fakultetu medicine u Nizozemskoj, istraživači su izmjerili razine hormona stresa (kortizola) u urinu 861 osobe starije od 65 godina.

Zatim su ih pratili šest godina i bilježili smrtne slučajeve.

Utvrđeno je da oni s najvećom razinom kortizola u mokraći imaju pet puta veće šanse da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti od onih s najnižim razinama.

U obzir su uzeli i druge čimbenike koji mogu utjecati na kardiovaskularne bolesti, kao što su socijalno ekonomski status, zdravstveni problemi kao što su pretilost i visoki krvni tlak te životni čimbenici poput pušenja

Dr. Nicole Vogelzangs, autorica istraživanja objašnjava: „Prethodna istraživanja su pokazivala da kortizol može povećati rizik od kardiovaskularne smrtnosti, ali do sada, niti jedno istraživanje nije izravno testiralo ovu hipotezu."

„Rezultati našeg istraživanja jasno pokazuju da razine kortizola kod starijeg stanovništva predviđaju kardiovaskularnu smrtnost, ali ne i druge uzroke smrtnosti."

„Kortizol je važan sastavni dio sustava stresa u ljudskom tijelu, ali u većoj koncentraciji može biti štetan."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti