Dodatni vitamin D može poboljšati kontrolu nad astmom

Dodatni vitamin D može poboljšati kontrolu nad astmom

Dodatni vitamin D može poboljšati kontrolu nad astmom
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema najnovijim istraživanjima, konzumiranjem dodatnog vitamina D možete poboljšati kontrolu nad astmom.

„Postoji moguća uzročno-posljedična veza između nedostatka vitamina D i nekontrolirane astme", objašnjava glavni autor i alergolog Manbir Sandhu. „Dokazi pokazuju da vitamin D ima niz bioloških faktora koji su važni u regulaciji ključnih mehanizama kod astme."

Autori su proveli detaljan pregled od gotovo 60 godina literature o vitaminu D i astmi. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanom hiperreaktivnošću dišnih putova, nižom funkcijom pluća, te inferiornoj kontroli astme. Manjak vitamina D često dolazi s pretilosti, a rizična populacija za astmu se poglavito odražava u zemljama koje počinju živjeti zapadnjačkim stilom života.

„Vitamin D može nadopuniti vaš propisani plan liječenja astme, pošto je dokazano da ima neka anti-upalna svojstva, ali se ne smije koristiti kao alternativa za propisani lijek", objašnjava koautor i alergolog Thomas Casale.

„Astma je ozbiljna, a ponekad i po život opasna bolest i treba se liječiti na taj način. Uvijek porazgovarajte o konzumiranju dodataka s vašim alergologom."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti