Trudnoća štiti od multiple skleroze

Trudnoća štiti od multiple skleroze

Trudnoća štiti od multiple skleroze
  • Objavljeno: Subota, 10.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo jedna trudnoća u životu žene može smanjiti rizik od razvoja multiple skleroze.

Voditeljica istraživanja prof. Anne-Louise Ponsonby je izjavila kako "samo jedna trudnoća smanjuje rizik od nastanka multiple skleroze za čak 50%."

"Također smo ustanovili da žene koje su bile dva ili više puta trudne imaju samo 25% šanse za razvoj multiple skleroze", HealthDay prenosi izjavu prof. Ponsonby.

U posljednjih nekoliko desetljeća broj žena oboljelih od multiple skleroze je znatno porastao, a znanstvenici tvrde da je mogući razlog smanjena želja za majčinstvom. Naime, sve više žena odgađa trudnoću, ali isto tako ima i onih koje ne žele postati majke.

Nažalost, istraživači ne mogu točno reći zašto trudnoća smanjuje rizik od nastanka multiple skleroze, ali nagađaju kako bi uzrok mogao biti povećanje razine estrogena tijekom trudnoće.

Iako rezultate istraživanja treba dodatno provjeriti, trenutno je jasno da trudnoća povoljno utječe na zdravlje. Jedno istraživanje je čak pokazalo da se trudnoćom smanjuje rizik od nastanka raka dojke.

Znanstvenici tvrde kako su rezultati ovog istraživanja od izuzetne važnosti jer im mogu pomoći kod otkrivanja lijeka za multiplu sklerozu ili barem tretmana kako bi se ublažili simptomi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti