Važnost sunca za vrijeme trudnoće

Važnost sunca za vrijeme trudnoće

Važnost sunca za vrijeme trudnoće
  • Objavljeno: Subota, 30.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

 

Vitamin D je od životne važnosti za zdrave kosti i zube, a sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze. Drugi naziv za ovaj vitamin je "sunčani vitamin" jer je nekoliko minuta izlaganja suncu svakog dana dovoljno zdravoj osobi da ga proizvede.

Budući da se tijekom zime manje izlažemo suncu, tijelo je osposobljeno da spremi dovoljno vitamina D za duži period. Promjena načina života, gdje su sjedilačke aktivnosti u velikoj mjeri zamijenile one u prirodi, smanjuje izloženost suncu, zbog čega tijelo ne može proizvoditi optimalne količine vitamina D. Zato je dobrodošao svaki trenutak koji provedete na suncu.

Znanstvenici napominju kako je za bebino zdravlje izrazito važno da se za vrijeme trudnoće povremeno izlažete suncu.

Djeca, čije su se majke u prvom tromjesečju češće izlagale suncu, imaju manji rizik razvitka multiple skleroze kasnije u životu.

Naravno da trebate paziti na razdoblje izlaganja suncu, kao i na adekvatnu zaštitu i unos vode. Zapamtite da za vrijeme blaženog stanja ne odgovarate samo za svoje zdravlje, već i za zdravlje vaše bebe.

Manjak D vitamina jedan od razloga nastanka multiple skleroze, a sunčanjem se taj manjak može nadoknaditi. Ukoliko se sunčate za vrijeme trudnoće, svojem djetetu ćete pružiti dovoljnu količinu vitamina D, potrebnu za razvitak kostiju, te smanjiti rizik od nastanka multiple skleroze.

Međutim, mnoge trudnice nemaju priliku sunčati se u prvom tromjesečju zbog vremena začeća. Ukoliko ste jedna od trudnica koju prvo tromjesečje trudnoće zahvaća u doba zime, povećajte unos hrane bogate vitaminom D.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti