4 posljedice konzumiranja bijele riže koje bi vas mogle iznenaditi

4 posljedice konzumiranja bijele riže koje bi vas mogle iznenaditi

4 posljedice konzumiranja bijele riže koje bi vas mogle iznenaditi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada bismo krenuli nabrajati sve vrste riže, teško je reći kada bismo završili taj popis. Ova široko rasprostranjena i svestrana namirnica jedna je od ključnih obroka svačijeg jelovnika. Jednostavno se uklapa u svaku hranu, lako se priprema, a nevjerojatna činjenica je da čini čak jednu petinu ukupnih kalorija koje se konzumiraju na globalnoj razini.

Bijela riža jedna je od najpopularnijih vrsta. Ipak, riječ je o rafiniranoj riži lošije reputacije jer su iz nje uklonjene mekinje i klice, koji su najhranjiviji dijelovi zrna. Često nazivana kao "loš ugljikohidrat", ima određene nuspojave koje bi vas mogle iznenaditi, no nisu sve baš tako nepovoljne za vaše tijelo!

Bijela riža donosi više energije

Bijela riža bogat je izvor ugljikohidrata, stoga i brzo ublažava osjećaj gladi. U njenom zrnu uključeni su gotovo svi vitamini B skupine, što je ključno za dobivanje energije. Uz to, djeluje antioksidativno i smanjuje razinu kolesterola. Ipak, ako vam je cilj smršavjeti, smeđa riža je puno bolja opcija. Ona ima niži glikemijski indeks, može doprinijeti smanjenju indeksa tjelesne mase, smanjenju obujma u struku i bokovima, a ima i znatno više zdravstvenih prednosti nego bijela riža.

Bijela se riža najčešće upotrebljava za pripravljanje raznih vrsta rižota, no uvijek možete s njom i malo eksperimentirati, pa isprobajte recept kremastog pudinga od riže!

Riža može sadržavati arsen

Arsen je element koji, ako se konzumira često i u velikim količinama, može dovesti do nekih neugodnih zdravstvenih ishoda, prenosi Eatthis. Nutricionisti su upozorili kako je pronađen u riži, a količina arsena koja je u riži ovisi o tome koliko se ovog elementa nalazi u tlu gdje raste. Dokazano je kako se u bijeloj riži mogu pronaći manje količine arsena, no uvijek možete provjeriti jesu li razine arsena niže ili više u regiji iz koje potječe vaša riža.

Ovaj toksičan element zabrinjava široku populaciju s obzirom da se radi o namirnici dobro poznatoj na globalnoj razini, no mnogi ne znaju kako se arsen nalazi u gotovo svim namirnicama i pićima, ali uglavnom u malim količinama. Neobrađena riža posebno je osjetljiva na kontaminaciju arsenom jer se uzgaja u poplavljenim poljima kojima je potrebna velika količina vode za navodnjavanje, a u mnogim je područjima voda za navodnjavanje zagađena upravo arsenom.

Bijela riža jača kosti

Uz kalcij, vitamin D i magnezij, sadržava jedan neophodan hranjivi sasojak za zdravlje kostiju, a riječ je o magnanu. Mangan je mineral koji pomaže u proizvodnji energije iz bjelančevina i ugljikohidrata, a ima koristi i kao antioksidans. Za još veće jačanje kostiju birajte smeđu rižu, koja pruža do 88% dnevne potrebne doze mangana, no s druge strane smeđa riža vam neće dati energije koliko i bijela te se teže probavlja.

Bijela riža povezana je s razvojem metaboličkog sindroma

Iako su potrebna dublja istraživanja, neke studije ukazuju na vezu između konzumacije bijele riže i rizika od metaboličkog sindroma, govore stručnjaci. Metabolički sindrom je skup stanja koja se javljaju zajedno, povećavajući rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2, a uključuje visoku razinu šećera u krvi, višak masnog tkiva oko struka, povišen krvni tlak i abnormalne razine kolesterola ili triglicerida.

Jedna studija objavljena u časopisu Heart Asia sugerira da su oni koji su konzumirali najviše bijele riže, imali su 30% veći rizik od metaboličkog sindroma.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije