Tko treba izbjegavati đumbir?

Tko treba izbjegavati đumbir?

Tko treba izbjegavati đumbir?
  • Objavljeno: Petak, 23.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Đumbir je jedna od najljekovitijih namirnica koja se koristiti za liječenje niza tegoba i poremećaja. Mnogi vole piti čaj od đumbira, a jedna od omiljenih kombinacija su đumbir, med, limun i češnjak za podizanje imuniteta. Đumbir se može konzumirati u prahu ili svjež.

Ipak, treba se koristiti pažljivo jer neće odgovarati svima i postoje osobe koje ne smiju konzumirati đumbir. To se posebno odnosi na ljude koji imaju neke zdravstvene probleme pa bi trebali pripaziti na unos đumbira.

Tko ne smije konzumirati đumbir?

Ako spadate u neku od ovih grupa, obavezno se savjetujte s liječnikom prije nego započnete s konzumacijom đumbira.

Đumbir i lijekovi za kontrolu krvnog tlaka

Neki lijekovi za kontrolu razine krvnog tlaka mogu doći u interakciju s đumbirom. Razina tlaka tada postane preniska pa se može narušiti i srčani ritam. Ako uzimate lijekove za kontrolu krvnog tlaka, nemojte početi s korištenjem đumbira prije nego što vam to liječnik dopusti.

Đumbir i žučni kamenci

Žučni mjehur nalazi se ispod jetre i spojen je sa žučovodom i služi kao skladište za žuč koja razgrađuje mast u crijevima. Ako žučni kamenci krenu u žučovod, mogu blokirati protok žuči zbog čega se ona vraća u jetru.

Đumbir potiče stvaranje žuči pa osobe koje pate od žučnih kamenaca mogu imati previsoku razinu žuči u žučnom mjehuru. Mišljenja stručnjaka su podijeljena, neki stručnjaci preporučuju uzimanje đumbira za uklanjanje žučnih kamenaca, dok drugi smatraju da je u takvim situacijama bolje u potpunosti izbjegavati đumbir. Upravo zato je važno razgovarati s liječnikom prije početka uzimanja đumbira, a ako vam i odobri korištenje, pripazite na količinu.

Kliknite na sliku i otkrijte 10 zdravstvenih prednosti đumbira!

Prednosti đumbira

Đumbir i lijekovi protiv zgrušavanja krvi

Đumbir razrjeđuje krv, što znači da ga trebaju izbjegavati osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ili imaju poremećaje krvarenja.

Đumbir i lijekovi za kontrolu dijabetesa

Đumbir može spustiti razinu šećera u krvi i dobar je za dijabetičare koji kontroliraju razinu šećera isključivo putem prehrane. No, u kombinaciji s lijekovima, đumbir može previše spustiti razinu šećera i povećati rizik od nastanka hipoglikemije. Zato se dijabetičari koji uzimaju lijekove ili inzulin mogu koristiti đumbirom isključivo uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Đumbir i trudnoća

Trudnice vrlo često koriste đumbir kako bi ublažile jutarnje mučnine, ali stručnjaci savjetuju da ga ne uzimate bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Dosadašnja istraživanja dala su različite rezultate po pitanju uzimanja đumbira tijekom trudnoće, a zabrinjavajuća je činjenica da đumbir može povećati rizik od nastanka spontanog pobačaja.

Razlog tome je povećan rizik od nastanka krvarenja tijekom trudnoće pa stručnjaci preporučuju da đumbir u potpunosti izbjegavate ako patite od poremećaja krvarenja. Što se tiče porođajne težine ili urođenih poremećaja, dosadašnja istraživanja su pokazala da đumbir nema nikakav utjecaj.

voda od đumbira

Koliko đumbira smijete uzimati?

Većina ljudi dobro podnosi đumbir i često koriste đumbir za ublažavanje probavnih smetnji (mučnine, povraćanje), ublažavanje simptoma artritisa i menstrualnih bolova.

Stručnjaci ističu da osobe koje ne pate od nikakvih medicinskih stanja dnevno mogu uzimati 4 grama đumbira u prahu. Trudnice dnevno smiju uzimati 1 gram đumbira u prahu. U istraživanjima u kojima se proučavao utjecaj đumbira na zdravlje najčešća doza je bila 250 miligrama do 1 gram đumbira 3 do 4 puta dnevno.

Ono što je odlično kod đumbira je to da ga možete koristiti u svježem ili mljevenom sušenom obliku. Mljeveni sušeni đumbir je puno koncentriraniji i njega trebate konzumirati manje, a 1 žlica svježeg đumbira je jednaka 1/4 žličice mljevenog sušenog đumbira.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije