Cola uzrokuje rak?

Cola uzrokuje rak?

Cola uzrokuje rak?
  • Objavljeno: Petak, 09.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

WebMD je objavio rezultate američkog istraživanja u kojemu se otkrila prisutnost kancerogenih  tvari.

The Center of Science in the Public Interest (CSPI) je još u veljači prošle godine slao peticiju agenciji Food and Drug Administration (FDA) kako bi zabranili upotrebu umjetnih bojila u pićima, naročito u popularnim vrstama cole.

Dodatna istraživanja su pokazala da popularne vrste cole, uključujući Coca - Colu i Pepsi, sadrže kemikalije koje daju karamelizirani okus i boju.

Naime, nije riječ o upotrebi prirodne karamele, već se koristi kemikalija 4 - metilimidazol (4 - MI), koja se stvara kada je u proces proizvodnje uključen amonijak.

Amonijak je po svom sastavu izuzetno štetan za zdravlje, a kemikalija 4 - MI je kod laboratorijskih miševa pokazala kancerogeno djelovanje.

Izvršni direktor CSPI - a Michael F. Jacobson je izjavio kako "otkrili smo čak i u dijetnim pićima prisutnost ove kemikalije, koja se nalazi u sastavu svakog mikrograma, što je nekoliko puta više od dozvoljenoga."

FDA dodaje kako "potrebno je još istraživanja kako bi se ustanovila koliko se kemikalija 4 - MI uistinu koristi u proizvodnji cole."

Dok CSPI upozorava potrošače na prisutnost kancerogienih tvari, FDA umiruje potrošače i tvrdi kako "potrošač bi dnevno trebao popiti više od tisuće čaša cole kako bi dosegnuo dozu koja je opasna te uzrokuje nastanak raka."

WebMD također prenosi izjavu od strane Coca - Cola Company kako "CSPI neodgovorno insinuira da je karamel, koji se koristi u proizvodnji naših pića, nesiguran te time nepotrebno podiže zabrinutost potrošača."

Bilo kako bilo, dok se ne ustanovi djelovanje cole na zdravlje, najbolje bi bilo kada biste što je više moguće smanjili njen unos jer je, na kraju krajeva, sa ili bez kancerogenih tvari, i dalje štetna u velikim količinama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti