U Hrvatskoj nema svinjske gripe, ali opasnost od širenja i dalje postoji

U Hrvatskoj nema svinjske gripe, ali opasnost od širenja i dalje postoji

U Hrvatskoj nema svinjske gripe, ali opasnost od širenja i dalje postoji
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dosad je broj potvrđenih slučajeva zaraženih tim virusom u svijetu narastao gotovo do brojke od 900 osoba, a svjetske vlasti jednostavno moraju biti spremne i paziti da ih virus ne uhvati nespremne.

Još je uvijek prerano govoriti o tome je li virus H1N1, odnosno pandemija istog, u Meksiku, odakle je sve i počelo, doživjela svoj vrhunac, upozorava SZO. Njihovo upozorenje stiže nakon jučerašnjih izjava meksičkih visokih državnih dužnosnika, kako se virus u Meksiku počeo sve manje širiti, odnosno kako je već doživio svoj vrhunac.

U Hrvatskoj nema svinjske gripe

Priopćenjem se danas oglasilo i hrvatsko Ministarstvo zdravstva koje kaže kako u Hrvatskoj nema slučajeva svinjske gripe; sedam pacijenata za koje se sumnjalo da boluju od gripe tipa A poslano je kući nakon laboratorijskih pretraga. No, Darko Milinović i dalje je u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, a njegov stožer prati razvoj svinjske gripe u svijetu. Ministarstvo upozorava da i dalje postoji mogućnost od širenja gripe, stoga su zračne luke i dalje pod prismotrom, a osobe koje su boravile u inozemstvu i koje imaju simptome gripe upozorava se da se obrate epidemiološkoj službi.

Virus bi se mogao vratiti u hladnijem razdoblju

U Meksiku su potvrđena 22 slučaja smrti od virusa svinjske gripe, iako se sumnja da je broj umrlih od bolesti nešto veći od stotinu. "Evolucija tog virusa trenutno je u opadanju", kazao je jučer medijima meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova te dodao da je virus bio na vrhuncu u toj zemlji između 23. i 28. travnja, prenosi BBC.

Dužnosnik u SZO-u Gregory Hartl upozorava, kako je ovaj ciklus virusa možda u opadanju, ali da to ne znači kako je svinjska gripa gotova. "Postoji velika šansa da se taj virus ponovno vrati, osobito u hladnijem razdoblju", dodao je.

Jučer je u El Salvadoru potvrđen slučaj zaraze virusom H1N1 kod dvije osobe, prema izjavi ministra zdravstva te zemlje. Istodobno, u Egiptu su vlasti obznanile kako će se s pokoljem svinja u toj zemlji nastaviti iz preventivnih razloga, a u jučerašnjim sukobima farmera i policije oko oduzimanja svinja i njihovog odvođenja na klanje u Kairu 12 osoba je ozlijeđeno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti