Ako zapalite u kafiću, kršite čak dva zakona

Ako zapalite u kafiću, kršite čak dva zakona

Ako zapalite u kafiću, kršite čak dva zakona
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

ZAGREB - Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda sutra stupa na snagu. Iako je bilo govora o mogućoj odgodi, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi išlo je do kraja, a građani Hrvatske danas će udahnuti zadnji dim cigarete na svojim radnim mjestima, u zatvorenim prostorima kafića, restorana ili diskoklubova.

Narušavanje reda i mira

Umjesto pepeljara prepunih čikova po raznim ustanovama patrolirat će inspektori koji će neposlušne kazniti zbog njihove ovisnosti.

Ako gost kafića zapali cigaretu, a konobar ga ne upozori, inspektori rada, Ministarstva zdravstva ili zaštite okoliša imaju pravo napisati kazne kojima će kazniti pušača, konobara i vlasnika kafića.

- Ako gost nema novac, inspektor mu smije dati kaznu. Policiju nije potrebno zvati osim u slučajevima kada konobar zatraži od gosta da ugasi cigaretu, a on to odbije. No, tada je riječ o narušavanju javnog reda i mira - kažu u Hrvatskom inspektoratu.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže da se fizičkoj osobi ne može uzeti novac ako ga osoba nema kod sebe, no može mu se uručiti kazna na koju se osoba može žaliti.

- Naravno da će biti teško provoditi takav zakon. Inspektor smije zatražiti osobnu iskaznicu, ali osoba ne mora na to pristati. Inspektor pak ne smije pretražiti osobu i jedino što može je pozvati policiju. Stoga je veliko pitanje kako će se u tom trenutku utvrditi identitet pušača - kaže Miljević.

Ministar zdravstva Darko Milinović smatra da neće biti problema jer su građani, ali i ugostitelji imali dovoljno vremena kako bi se prilagodili novom zakonu.

Nije cilj uvođenje terora

Mislim da ugostitelji neće osjetiti pad prometa, a građani će se, vjerujem, ponašati u skladu s propisanim pravilima. Nitko im nije zabranio pušenje. Svi otvoreni prostori su im na raspolaganju, kao i njihovi domovi - rekao je Milinović.

Milinović objašnjava da nije cilj uvoditi teror građanima.

- Zasigurno se neće povećati broj inspektora na terenu. Naprosto je riječ o zakonu koji se treba poštovati. To možemo usporediti s crvenim svjetlom na semaforu. Logično je da pokraj svakog semafora ne stoji policajac, ali isto tako građanima je jasno da ne smiju proći kroz crveno.

Naravno da se nađe nekolicina koja krši zakon, a tada ovisi o njihovoj sreći hoće li biti uhvaćeni ili ne - kaže Milinović.

Kazne:

- do 1000
kuna 
platit će fizička osoba (gost) ako bude pušila na nedopuštenom mjestu

- do 15.000 kuna  
platit će fizička osoba odgovorna pravnoj (konobar) ako dopusti pušenje u objektu

- do 150.000 kuna 
platit će pravna osoba (vlasnik ugostiteljskog objekta) ako netko puši na nedopuštenom mjestu

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti