Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U Rijeci održan stručni skup „4. Dani bolničke prehrane“

U Rijeci održan stručni skup „4. Dani bolničke prehrane“

U Rijeci održan stručni skup „4. Dani bolničke prehrane“
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.06.2017.
  • Broj pregleda: 213
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
U Rijeci održan stručni skup „4. Dani bolničke prehrane“

09. lipnja 2017. se u Rijeci održao stručni skup „4. Dani bolničke prehrane“ u organizaciji Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci. Program stručnog skupa bio je zamišljen kao dijalog o izazovima u svakodnevnom radu nutricionista i dijetetičara u zdravstvenom sustavu, s ciljem poboljšanja postojećih procesa rada i rješavanja problema. Četvrti dani bolničke prehrane plod su truda i rada brojnih članova spomenutog stručnog društva, poglavito dijetetičara i nutricionista, ali i liječnika s interesom za kliničku prehranu i dijetoterapiju te rezultat domaće i međunarodne suradnje, a održavaju se svake dvije godine.

Jedna od najbitnijih stavki u organizaciji i provođenju standarda prehrane bolesnika u bolnicama je nabava kvalitetnih prehrambenih proizvoda te je prva tematska cjelina posvećena dijalogu o problemima objedinjene javne nabave s kojima se nutricionisti i dijetetičari susreću u svakodnevnom radu. Na skupu je izneseno kako postoje brojni problemi u smislu neujednačene kvalitete prehrambenih proizvoda, nedostupnosti brojnih bitnih namirnica kao i nepoštivanja ugovorno definiranih obveza od strane dobavljača. Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara donijelo je odluku o osnivanju radne skupine koja će ponuditi pomoć u formiranju detalja objedinjene javne nabave Ministarstvu zdravlja i središnjem tijelu odgovornom za objedinjenu javnu nabavu hrane. Cilj radne skupine je omogućiti bolju nutritivnu skrb za pacijente sukladno standardima uzimajući pritom u obzir ekonomske aspekte bitne za održivost bolničkih sustava i nacionalne strategije zdravstvene skrbi. Primjerice, neki od učestalih problema su nemogućnost nabavke lokalno uzgojenih namirnica pa paradoksalno naši bolesnici dobivaju konzerviranu ciklu iz Kine dok bolnica doslovno graniči s tvornicom cikle koja se lokalno uzgaja i prerađuje. Spomenute su i najčešće kategorije proizvoda koje se reklamiraju u više bolnica u Hrvatskoj – poglavito smrznuto i svježe povrće te marmelada. Također, bolnicama je potrebno omogućiti nabavku specifičnih namirnica bitnih za dijetoterapiju, poput bezglutenskih i niskoproteinskih proizvoda, različitih žitarica, zamjena za mlijeko te lokalno proizvedene hrane, što u ovome trenutku nažalost nije moguće.

Druga tematska cjelina govorila je o položaju nutricionista i dijetetičara u zdravstvenom sustavu koji još uvijek adekvatno ne prepoznaje djelatnost nutritivne skrbi. Istodobno, usluge nutricionista i dijetetičara sve su traženije – i od strane liječnika koji žele suradnju s nutricionistima i pacijenata s različitim dijagnozama koji traže savjet i specijalne metode nutritivne potpore. Stoga je odlučeno kako će se uputiti zamolba Ministarstvu zdravlja za uvrštenje nutricionista i dijetetičara u Uredbu o nazivima radnih mjesta u javnim službama u skupinu nezdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja.

Na skupu su prikazane i postojeće prakse organizacije dijetetike, kliničke prehrane, ambulanti i nutricionističkih savjetovališta u bolnicama, kliničkim bolničkim centrima te zavodima za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj. Prikazani su brojni uspješni modeli – na KBC- u Zagreb, KB Dubrava, KBC Split, Dječjim bolnicama Klaićeva i Srebrnjak kao i brojnim drugim bolnicama u Hrvatskoj koje su u procesu osnivanja savjetovališta i sve se više uključuju u konzilijarnu djelatnost na razini bolnica. Predstavnice zavoda za javno zdravstvo prikazale su najnovije epidemiološke podatke prema kojima su muškarci u Hrvatskoj na prvom mjestu u Europi po učestalosti debljine. Nadalje, prikazano je kako

još uvijek postoji porast učestalosti kardiovaskularnih bolesti kao i porast smrtnosti. Stoga je važnost nutricionista u preventivnoj medicini iznimno velika te postoji neupitna potreba za uključivanje nutricionista u specijalizirane javnozdravstvene timove kao i u kliničke nutritivne timove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti