Što se događa s vašim tijelom kada prestanete vježbati na dulje vrijeme?

Što se događa s vašim tijelom kada prestanete vježbati na dulje vrijeme?

Što se događa s vašim tijelom kada prestanete vježbati na dulje vrijeme?
  • Objavljeno: Subota, 19.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čak i kada imate najbolje moguće namjere, ponekad život ne dopušta da nastavite sa svojom rutinom vježbanja. Bez obzira na to u koliko ste dobroj formi, vaše tijelo će u razdoblju mirovanja izgubiti neki dio ostvarenog napretka. Donosimo vam činjenice s kojima trebate biti upoznati ako ne možete nastaviti sa svojom rutinom vježbanja.

Ovaj mjesec je bio naporan i stresan, a vi ste imali premalo vremena

Učinak na tijelo

Kombinacija vježbi snage i aerobnih vježbi je najbolja za mršavljenje, kontrolu tjelesne težine i zdravlje. Ako prestanete redovito vježbati na samo jedan mjesec, primijetit ćete da su neki dijelovi vašeg tijela manje čvrsti i da niste u stanju jednako dobro podnijeti fizički napor. Fizička snaga nakon 2 mjeseca redovitog vježbanja poraste za 46%. No, 2 mjeseca pauze uzrokuje gubitak fizičke snage od 23%.

Što ste u boljoj formi na početku redovitog režima vježbanja, to će gubitak fizičke snage tijekom pauze biti manji. Kada iznova uvodite vježbanje u svoju svakodnevnu rutinu, to radite polako i postupno povećavajte intenzitet. Na istu razinu fizičke spreme ćete se vratiti u prosjeku za dvostruko manje vremena od vremena koje ste proveli mirujući.

Pročitajte kako ublažiti bolove u mišićima nakon vježbanja.

Prvo ste radili vježbe snage, ali sada radite samo aerobne vježbe

Učinak na tijelo

U ovom slučaju će vaše kardiovaskularno zdravlje biti bolje i trebali biste biti u dobroj formi. Primijetit ćete da je tonus mišića malo slabiji. Bez vježbi snage ćete teško izgraditi mišićnu masu. Nemojte se čuditi ako malo i izgubite mišićnu masu, a poveća se postotak masti. Brojka na vagi se ne mora uopće promijeniti.

Trčanje i druge aerobne aktivnosti ne grade mišićnu masu, one grade fizičku kondiciju i potiču kardiovaskularno zdravlje. Svakako morate dodati malo vježbi snage jer ćete prije doći do željenih rezultata.

Pročitajte kako trening snage učiniti djelotvornijim.

Puno vremena ste proveli trčeći, došli ste do svog cilja i sada ste napravili pauzu od nekoliko tjedana

Učinak na tijelo

Ovakva pauza nije problem za nekoga tko je u jako dobroj fizičkoj formi. Možda ćete malo smanjiti razinu fizičke spreme, ali ćete ju jako brzo vratiti. No, nemojte očekivati da ćete odmah na početku trčati jednako brzo i lagano kao prije.

Stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na srčani ritam kako se ne biste previše forsirali. Također biste trebali uvesti vježbe snage kako biste upotpunili treninge.

Saznajte kako prepoznati preintenzivan trening!

Ozlijedili ste se i niste bili u stanju vježbati 6 mjeseci

Učinak na tijelo

U ovom slučaju ste definitivno izgubili dosta mišićne mase i nakupili masti, naročito ako ste tokom dana bili pasivni i niste se uopće kretali. Jednom kada odlučite iznova početi vježbati, vratite se polako i lagano na program vježbanja.

Svoje treninge ćete vjerojatno morati pojednostaviti. Ako ste prije radili 100 čučnjeva, sada ćete moći samo 50. Stručnjaci savjetuju da povećate unos proteina tijekom razdoblja mirovanja kako bi tijelo izgubilo što manje mišićne mase.

Pročitajte sve što trebate znati o proteinima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije