U SAD-u razvijen novi test za dijagnozu anemija

U SAD-u razvijen novi test za dijagnozu anemija

U SAD-u razvijen novi test za dijagnozu anemija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Test omogućuje razlikovanje anemije i bolesti metabolizma željeza uzrokovane abnormalnostima hepcidina od onih koje imaju druge uzroke.

Novi test dijagnosticira anemiju kod kroničnih bolesti, objavljeno je na stranicama HealthDay-a. Novi test detektira koncentraciju aktivnog hepcidina u krvi, kažu istraživači.

Novi test za dijagnosticiranje anemije povezane s kroničnom bolesti i bolesti karakterizirane opterećenjem željezom razvijen je od strane istraživača u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oboje i anemija i preopterećenost željezom imaju različite uzroke. "Teško je dijagnosticirati anemiju kronične bolesti. Postojanje testa za hepcidin bi to učinio puno lakšim i također bi pomogao u dijagnosticiranju bolesti s opterećenjem željezom.", rekao je stariji autor studije, Jerry Kaplan, profesor patologije i pomoćni voditelj na University of Utah Health Sciences.

Hepcidin je hormon koji se proizvodi u jetri. Ravnoteža željeza u organizmu regulirana je intreakcijom između hepcidina i receptora transporta željezom, ferroportina, prema podacima u objavljenim vijestima. Hepcidin se veže za ferroportin, što rezultira smanjenjem transporta željeza iz stanice. Višak hepcidina u krvi može uzrokovati anemiju, dok nedostatak uzrokuje nakupljanje željeza, što može oštetiti unutrašnje organe.

University of Utah i njihovi kolege s University of California, Los Angeles identificirali su specifično mjesto gdje se hepcidin veže za ferroportin. Potom su razvili brzi, osjetljivi tester koji mjeri koncentraciju aktivnog hepcidina u krvi.

Test može otkriti različite varijacije u razini hepcidina, uzrokovane mutacijom gena koji utječu na razinu hepcidina i mutacije koje su uključene u metabolizam željeza. Test također može mjeriti razine hepcidina povezane s upalom.

Istraživači tvrde da bi test omogućio doktorima da razlikuju anemije i bolesti metabolizma željeza uzrokovane abnormalnostima hepcidina od onih koje imaju druge uzroke. Istraživanje je objavljeno u izdanju za kolovoz časopisa "Cell Metabolism".

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti