Hormoni su krivi za sve

Hormoni su krivi za sve

Hormoni su krivi za sve
  • Objavljeno: Utorak, 03.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hormoni

Nije vam jasno zašto ste stalno gladni, zbog čega vas bez razloga lovi depresija, zašto vam je odjednom privlačna osoba koju do jučer ne biste pogledali. Odnedavno znanstvenici imaju odgovore na sva ova pitanja. Saznajte u čemu leži uzrok vaših problema.

Hormonalni balans jedna je od garancija zdravlja. Ženski osmjeh nije uvijek samo onakav kakav nam se čini. Kada njezin jagodični mišić pomiče gornju usnu gore i prema van proizvodećii topli osmjeh -ne mora značiti da nam šalje samo prijateljsku gestu. To može biti upravo posljedica rada hormona.

Dokazano je da je mišić koji pokreće osmjeh u žene, kada vidi sliku muškarca, aktivniji u folikularnoj fazi mjesečnog ciklusa i onda su moguće veće šanse za zbližavanjem.

Posljednja istraživanja pokazuju odražaj hormona na raspoloženje i ponašanje, pa se tako pokazalo da su hormoni povezani s depresijom, stersom, napetošću, pamćenjem, socijalnim povezivanjem, velikodušnošćću, potrebom za romantikru i povjerenjem, baš kao i za seksualnošću.

"Ma koliko mi smatrali sofisticiran izraz požude, ljudsko ponašanje nije toliko slobodno od rada hormona," tvrdi dr. James Pfaus iz Centra za proučavanje ponašanja i neurobiologiju na Sveučilištu Concordia. "Iz istaživanja smo zaključili da hormoni postavljaju pozornicu za ljudske odgovore na ekološke osjete, baš kao što rade i u životinja."

Hormoni se koriste kao osnova terapija stanja kao što su stres, anemija i poteškoće u pamćenju, a proučavani su i u poremećajima poput autizma, pretilosti i depresije. Povremeno ne možemo objasniti zbog čega nam svaka sitnica tjera suze na oči.

Hormoni su kemijski "glasnici" koji u tijelu prenose poruke od jedne stanice do druge te su zaslužni za regulaciju fizioloških procesa poput rasta i razvoja, metabolizma, plodnosti, i gotovo svega što je potrebno za život. Upravljaju promjenama koje se događaju u pubertetu, utječu na imunološki sustav i mogu upravljati ponašanjem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije