Udruga roditelja „Korak po korak“ poziva nas da iskorijenimo nasilje i provedemo riječi u djela

Udruga roditelja „Korak po korak“ poziva nas da iskorijenimo nasilje i provedemo riječi u djela

Udruga roditelja „Korak po korak“ poziva nas da iskorijenimo nasilje i provedemo riječi u djela
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U tjednu od 14. do 21. studenog Udruga roditelja „Korak po korak“posebnom će kampanjom pod nazivom ISKORIJENIMO NASILJE! PROVEDIMO RIJEČI U DJELA!nastojati doprinijeti podizanju svijesti i interesa za eliminaciju svih oblika nasilja nad i među djecom. Povod su za tu kampanju datumi koji se odnose na prava djece – Međunarodni dan tolerancije 16. studenog, Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom 18. studenog, Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom 19. studenog i Međunarodni dan prava djece 20. studenog. Ideja za slogan kampanje potaknuta je Globalnim ciljevima UN-a za održivi razvoj koji predstavljaju nastavak Milenijskih ciljeva te sadrže i mjeru da se do 2030. godine. iskorijene svi oblici nasilja nad djecom.

Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom, koji se obilježava 19. studenog, utemeljila je partnerska organizacija Ujedinjenih naroda Women's World Summit Foundation (WWSF) u cilju skretanja pozornosti na problem nasilja nad djecom, koje uključuje psihičko i tjelesno kažnjavanje i zlostavljanje, zanemarivanje te seksualno nasilje. Vijeće Europe imenovalo je 18. studenog kao Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom, nastavno na Lanzarotsku konvenciju (Konvenciju o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja), koju je Republika Hrvatska ratificirala 2011. godine te je konkretizirala kroz Kazneni zakon. Iz Udruge roditelja „Korak po korak“ podsjećaju da se seksualno nasilje nad djecom može dogoditi on-line, putem mobitela ili telefona, na ulici, u školi ili kod kuće. Seksualno nasilje nad djecom, suprotno mitovima i uvriježenom mišljenju o nepoznatim osobama i strancima, najčešće čine djeci poznate osobe.

Procjenjuje se da je u 70 do 85 posto slučajeva počinitelj osoba koju žrtva poznaje. Podaci o broju djece žrtava seksualnog nasilja tamni su, no neke procjene na razini Europske unije govore da je jedno od petero djece žrtva seksualnog nasilja. Podaci za Hrvatsku na reprezentativnom uzorku u istraživanju pod vodstvom prof. Ajduković iz 2011. godine pokazuju da je 10,8 posto, odnosno gotovo 100.000 djece, izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja. Ipak, broj prijava značajno je manji pa je tako, primjerice, prema službenom izvješću MUP-a tijekom 2015. godine nešto manje od 1.000 slučajeva prijavljeno za kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, od čega su 272 predmeta proslijeđena državnom odvjetništvu. Sukladno njihovom izvještaju za istu godinu, sudovi su potvrdili 76 optužujućih presuda, a od čega je u 26 određena zatvorska kazna, u 25 uvjetna kazna, a 12 je slučajeva upućeno na ponovnu proceduru. U istraživanju koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela tijekom 2013. godine, a u kojem su bili uključeni i djelatnici pravosuđa, jedan je od njih na fokusnoj grupi izjavio: „U principu uvijek dođemo do istog zaključka – da nam sustav nije usklađen. I da, onda se nađu rupe u tom sustavu i prostor za pogreške i to se stalno događa – i opet po leđima djece, po leđima onih koji su to najmanje zaslužili.“

Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“, ujedno i voditeljica spomenutog istraživanja kao i CAP programa prevencije nasilja nad djecom, ističe da se ovakve tamne brojke i ružne priče djece koja su osuđena trpjeti nasilje neće riješiti dok se ne počne sustavno raditi na promjeni stavova da je „batina iz raja izašla“ ili „i mene su tukli pa što mi fali“. „Istraživanja nedvosmisleno ukazuju da nasilje rađa nasilje, odnosno da postoji poveznica između vršnjačkog nasilja i iskustva nasilja u obitelji. Krajnje nam je vrijeme da prestanemo pričati o nasilju i počnemo djelovati. Krajnje je vrijeme da djeci kroz zdravstveni i građanski odgoj usadimo vrijednosti tolerancije, nediskriminacije i miroljubivog rješavanja sukoba, ali i da odrasli budu više spremni učiti kako nenasilno odgajati tu istu djecu. Krajnje je vrijeme da svi zajedno, a tu mislim na stručnjake, političare i javne osobe, u svom radu promičemo ove vrijednosti. Djeca uče po modelu i mi smo ti modeli. O nama ovisi hoćemo li stvarati generaciju nasilnika ili otvorenih i tolerantnih građana“, naglasila je Marina Trbus.

Na nužnost ovakvih kampanja, ali i sustavne edukacije djece, mladih i roditelja te stručnjaka o načinima miroljubivog rješavanja sukoba, odnosno roditeljstva i poučavanja za nenasilno odgajanje djece, ukazuju i rezultati opsežnog istraživanja koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela na uzorku od gotovo 6.000 sudionika diljem Hrvatske. Rezultati su pokazali da je čak 77 posto mladih procijenilo da se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, kao i da dio roditelja i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, usprkos zakonskoj zabrani, i dalje tjelesno kažnjavanje tolerira kao odgojnu mjeru. U istraživanju je 17 posto mladih navelo da će i sami, kad budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje, a pokazalo se da samo 55 mladih, 56 posto i 68 posto djelatnika škola roditelja zna da u Hrvatskoj postoji zakonska obveza prijave kršenja prava djece. Ispostavilo se i da 62 posto roditelja i 44 posto mladih nikad nije bilo ni na kakvoj edukaciji vezanoj za teme nasilja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti