Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu koja se svake godine obilježava 14. studenog. Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule su ovu kampanju još 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2016. je „Pogledaj dijabetes u oči“, a aktivnosti i prigodni materijali posvećeni su promicanju važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti u cilju rane dijagnoze i liječenja te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija.

Glavne poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti su:

  • Rano otkrivanje šećerne bolesti važno je za smanjenje rizika razvoja komplikacija i lakši tijek bolesti.
  • Rano otkrivanje komplikacija šećerne bolesti je neizostavni dio skrbi svih osoba sa šećernom bolesti (bez obzira na tip bolesti).

Preuzmite Vodič za prehranu kod dijabetesa!

Odredite svoj rizik za obolijevanje od šećerne bolesti tipa 2, provjerite vrijednosti šećera u krvi, a ako ste osoba s već dijagnosticiranom šećernom bolešću, svakako obavite pregled da se ustanovi jesu li se neke od komplikacija već razvile i kako ih možete spriječiti ili odgoditi.

Epidemiološki podaci

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke Federacije u svijetu je 2015. g. bilo 415 milijuna osoba sa šećernom bolešću. Uz velik broj oboljelih zabrinjava i veliki porast prevalencije koji se bilježi posljednjih desetljeća. Dodatan rizik za pojedince predstavlja i činjenica da je na svjetskoj razini gotovo 50 % oboljelih neotkriveno; šećerna bolest tipa 2 otkriva se kasno, u prosjeku 7 godina od početka bolesti, kada je razvoj kroničnih komplikacija (kardiovaskularnih bolesti, retinopatije, neuropatije, nefropatije) započeo, a nerijetko je već i u uznapredovalom stadiju. Šećerna bolest je 2015. g. bila odgovorna za više od 5 milijuna smrti, što znači da je svakih 7 sekundi na svijetu jedna osoba umrla zbog šećerne bolesti, dok se istovremeno 11 % zdravstvenih sredstava trošilo za njeno liječenje.

Ovi minerali i vitamini pomažu u boljoj kontroli dijabetesa!

Prema podacima registra CroDiab, u Republici Hrvatskoj je 2015. g. bilo više od 260.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću, no uz procjene da i do 40 % bolesnika nije otkriveno, ukupan broj oboljelih procjenjuje se na više od 400.000. Najčešći je oblik bolesti tip 2 dijabetesa od kojeg boluje 90-92 % osoba sa šećernom bolešću, dok je bolesnika s tipom 1 bolesti 7-8 %. Bolesnici kojima je bolest dijagnosticirana najčešće ne dosižu ciljeve liječenja, što predstavlja veliki rizik za daljnji razvoj kroničnih komplikacija bolesti. Kvaliteta života kod bolesnika sa šećernom bolešću je smanjena, naročito nakon razvoja kroničnih komplikacija bolesti, a očekivano trajanje života je i do 10 i više godina kraće, ovisno o tipu bolesti, dobi u kojoj je bolest dijagnosticirana, regulaciji i genetskoj predispoziciji pojedinca. Šećerna se bolest također nalazi na sedmom mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj 2014. godine, s 2,62 % udjela u ukupnoj smrtnosti i s prisutnim trendom porasta posljednjih desetljeća.

Analiza troškova liječenja šećerne bolesti u Republici Hrvatskoj 2009. godine pokazala je da ukupan trošak liječenja šećerne bolesti iznosi više od 2,5 milijarde kuna odnosno 11,49 % ukupnih troškova HZZO-a, a čak 86 % od toga otpada na liječenje komplikacija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti