Zamjena zglobova zbog debljine

Zamjena zglobova zbog debljine

Zamjena zglobova zbog debljine
  • Objavljeno: Utorak, 10.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje objavljeno u časopisu «Arthritis Research and Therapy» pokazalo je da prekomjerna tjelesna težina povećava rizik za primarnu zamjenu zgloba kod osteoartritisa.

Znanstvenici su pregledali više od 32.000 ljudi kako bi proučili vezu između mjera za debljinu i moguće primarne zamjene zgloba kuka i koljena.

Izmjerili su indeks tjelesna mase, opseg struka i omjer opsega kuka i struka, a procijenila se i ukupna masa masti i postotak masti.
Istraživanje je pokazalo da se sa tjelesnom težinom, indeksom tjelesne mase i postotkom masti povezuje tri do četiri puta veći rizik za primarnu zamjenu kuka.

Omjer opsega kuka i struka također je bio povezan sa povećanim rizikom, što je upućivalo na to da i biomehanički i metabolički mehanizmi koji se povezuju sa debljinom doprinose riziku za zamjenu zgloba.

Istraživači su otkrili i da je ukupna masa masti u tijelu i postotak masti povezan sa primarnim rizikom za zamjenu zgloba koljena i kuka čak i 15 godina nakon mjerenja.

Flavia Cicuttini sa australskog sveučilišta «Monash University» rekla je: «Debljina doprinosi povećanom opterećenju zglobova, što može povećati rizik za progresiju osteoartritisa, te na kraju dovesti do zamjene zgloba u teškom završnom stadiju osteoartritisa.»

«Pokazalo se da su i metabolički faktori važni, budući da je poznato da su opseg struka i omjer opsega struka i kuka jedni od glavnih faktora rizika za metabolički sindrom,» dodala je.

Na kraju je zaključila: «Masno tkivo se sada smatra endokrinološkim organom, koji otpušta mnoštvo čimbenika, uključujući i citokine koji su uključeni u razaranje hrskavice.»

Autori istraživanja na kraju su zaključili da će «epidemija» debljine u razvijenim zemljama vjerojatno imati značajan utjecaj na buduće zahtjeve za zamjenu kuka i koljena kod pacijenata oboljelih od osteoartritisa.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr. med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti