Udanim ženama prijeti opasnost

Udanim ženama prijeti opasnost

Udanim ženama prijeti opasnost
  • Objavljeno: Utorak, 10.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači tvrde da žene koje nisu sretne u braku imaju veću vjerojatnost za depresiju, visoki krvni tlak, debljinu i druge simptome.
Istraživanje je pokazalo da usprkos tome što i muškarci u problematičnom braku imaju povećan rizik za razvoj depresije, oni nemaju i povećan rizik za metabolički sindrom, kojeg obilježava povećan rizik za bolesti srca, moždani udar i šećernu bolest, a karakterizira ga i povećan krvni tlak, naslage masnog tkiva oko struka, visok šećer u krvi, visoka razina triglicerida i niska razina HDL-a, ili «dobrog» kolesterola.

Jedna od autorica istraživanja, Nancy Henry, student postdiplomskog studija iz psihologije, rekla je da je hipoteza istraživača bila da negativni aspekti braka kao što je svađanje i ljutnja mogu biti povezani sa metaboličkim sindromom i bar djelomično i sa simptomima depresije.

«Drugim riječima, oni koji su izjavili da se često svađaju sa svojim supružnikom bili su depresivniji, što bi se naposljetku moglo povezati sa većim rizikom za bolesti srca zbog metaboličkog sindroma,» rekla je.

Istraživači su otkrili da je njihova hipoteza vrijedila za žene, ali ne i za muškarce.
«Spolne razlike važne su zbog toga što su bolesti srca ubojica broj jedan i za žene i za muškarce, a još uvijek učimo o tome kako su veza i emocionalni nemir povezani sa bolestima srca,» dodala je.

Tim Smith, profesor psihologije i koautor istraživanja, dodao je: «Postoje valjani dokazi da bi žene trebale promijeniti neke čimbenike koji utječu na metabolički sindrom, kao što je prehrana i vježbanje, no još je prerano tvrditi da bi smanjile rizik za bolesti srca ako poboljšaju kvalitetu svoga braka, ili ostave muževe.»

Rekao je da istraživači već ispituju hipotezu da poboljšanje nečijeg braka može poboljšati i zdravstveno stanje.
«Ono što bismo odmah mogli izvući kao pouku je da ako ste zainteresirani za rizik za srčane bolesti, a trebali biste biti jer je to ubojica broj jedan, ne biste trebali brinuti samo o tradicionalnim čimbenicima rizika kao što je krvni tlak i kolesterol, već i o kvaliteti vlastitog emocionalnog i obiteljskog života,» dodao je.

Gospođica Henry na kraju je zaključila da bi razumijevanje emocionalnog zdravlja i zdravlja veze moglo biti važan čimbenik u razumijevanju fizičkog zdravlja.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti