Zašto dječaci kasnije progovore?

Zašto dječaci kasnije progovore?

Zašto dječaci kasnije progovore?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U prosjeku djevojčice progovore prije od dječaka, ovo istraživanje je otkrilo zašto je to tako.

Izloženost visokim razinama testosterona prije rođenja može uzrokovati kasnije izgovaranje prvih riječi kod dječaka.

Istraživači su prikupljali krv pupkovine od gotovo 900 australskih novorođenčadi te su mjerili razinu testosterona u krvi. Krv pupkovine kod dječaka je imala čak 10 puta višu razinu testosterona, u odnosu na djevojčicu. Spolni hormoni igraju ključnu ulogu u načinu na koji se mozak razvija.

"Istraživanjem se pokazalo da u prosjeku 12% djece kasnije progovori, a većina njih su dječaci", WebMD prenosi izjavu istraživača dr. sc. Andrewa Whitehousea.

Istraživanje je pratilo djecu tijekom prve 3 godine života. Otkrili su da trogodišnji dječaci s najvišom razinom testosterona u krvi pupkovine, progovore kasnije od onih dječaka kojima je razina testosterona bila najniža.

Za djevojčice vrijedi suprotno. Naime, one koje su imale povećanu razinu testosterona u krvi pupkovine, prve riječi bi izgovarale puno prije.

Istraživači još uvijek ne znaju zašto testosteron drugačije utječe na djevojčice i na dječake kada je razvoj govora u pitanju.

"Ako smo identificirali uzrok kasnijeg razvoja govora, možda bismo ga mogli promicati od najranije faze djetetovog života", dodao je dr.sc. Whitehouse.

"Rana intervencija bi mogla biti ključna kod sprječavanja kasnijih problema s čitanjem, pisanjem i ponašanjem."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti